Header

Almas: Muzika nije samo pitanje ukusa, nego i nivoa na kojem se stvara!

Popularni muzičar Almas Smajlović sa aktuelnim singlom “Zmija”, osvojio je “Vrući tron” na našoj muzičkoj platformi, a početak 2019. godine smo iskoristili da razgovaramo sa Almasom i rezimiramo godinu koja je iza nas. Ističe da je za njega 2018. bila itekako uspješna, kako u privatnom životu, tako i u muzičkom radu.

“Svi mi imamo dobre i loše trenutke, ali čovjek nekako podsvjesno pokušava da zaboravi loše i okrene se ka ovom boljem. Nakon pjesme “Sat” i dueta sa Tifom “Kad boriš se sam”, objavio sam i treći singl “Zmija” i veoma sam srećan što polako privodim kraju svoj prvi solo album. Sarađivao sam sa dosta muzičara na ovom albumu i vrlo sam zadovoljan, onim što sam do sada napravio. Siguran sam da će to biti najbolje od mene do sada”, ističe Almas.

Dodaje da se svakoj pjesmi posvećuje kao da je jedina na albumu, te da upravo iz tog razloga process pripreme samostalnog albuma traje duže nego što je očekivao.
Almas kaže da je Bosna i Hercegovina rasadnik talenata, koji kad se posade na plodno tlo postižu sjajne rezultate.

“Problem je što je kod nas tlo zatrovano, a politika je opet refleksija društva. Kreiraju su poruke beznadežnosti i novi standardi, kako je “kul” biti kriminalac i voziti skupa auta, a djevojke trebaju izgledati kao prostitutke. To je današnji ideal mladih. Vrhunac uspjeha u muzici je takmičiti se u nekom TV formatu, te da ih tamo ocjenjuju neki mediokriteti. Takozvane “pjevačice” gostuju u Dnevniku, što pokazuje kako su mediji izgubili dostojanstvo i nemaju ni najmanje moralnih normi. Svjesno ili nesvjesno truju naše društvo, plasirajući svakodnevno million nepotrebnih informacija”, kaže muzičar.

Imajući u vidu da trenutno priprema novi album, nastupe je stavio u drugi plan, jer ne želi da njegovi nastupi budu samo zabava. Pjesmama koje priprema se treba ipak malo posvetiti i samim tim i “live” nastupima. Mišljenja je da muzika nije samo pitanje ukusa, nego i nivoa na kojem se stvara.

Muziku koju stvara opisuje kao veoma iskrenu i bez kalkulacija, te mu je to ipak najvažnije.

“Degutantno mi je gledati neke muzičare u ozbiljnim godinama, koji nisu evoluirali, kako pjevaju i skaču uz pjesme koje tematski i muzički više pripadaju nekom tinejdžeru. Znam da ne uživaju u tome. Mislim da je dostojanstvo bitnije od svega, kako u muzici, tako i u životu”, ističe muzičar.

Saradnja sa Tifom je za njega bila posebno iskustvo, jer smatra da je Tifa jedan od najboljih rock vokala na ovim prostorima, te mu je bilo veliko zadovoljstvo sarađivati sa njim. Ističe da je za duet potrebna dobra pjesma, te da se sa Tifom upravo jedna takva i dogodila. Kaže da je lista muzičara sa kojima bi volio sarađivati podugačka, te da je mnogo kockica potrebno posložiti, da bi se i dogodila određena zajednička muzička priča.

Možda će vam se svidjeti i ovo...