Header

Balkan Express počeo sa objavljivanjem pjesama sa unplugged koncerta

Kultni banjalučki bend Balkan Express počeo je sa objavljivanjem pjesama sa svog unplugged koncerta kojeg su održali u Banskom dvoru u martu ove godine zajedno sa Palladio Strings Quartetom. Svakog ponedjejka u 20 časova fanove će obradovati jednom pjesmom sa koncerta na njihovom zvaničnom YouTube kanalu. Seriju „live“ spotova su započeli pjesmom „Ludi konj“, dok su za večeras najavili numeru „Novi dan“. Tim povodom naš sagovornik je bio Momir Nikić, frontmen i gitarista benda Balkan Express.  

Kako ističe, u dugoj karijeri bilo je dosta nastupa, ali  posljednji – koncert u Banskom dvoru, im je svakako jedan od najznačajnijih, zbog čega su se i odlučili na ovaj korak.

“S obzirom da je očigledno da se “normalnim” svirkama u gradu i regionu nećemo vratiti u skorije vrijeme, odlučili smo da podijelimo sa našim pratiocima pjesme sa našeg “unplugged” koncerta kojeg smo održali ove godine u Banskom dvoru. Koncert je snimljen po najvećim standardima audio i video produkcije, a jednom sedmično ćemo objaviti po jednu pjesmu sa koncerta. Odlučili smo da “Ludi Konj” bude prva u nizu pjesama koje ćemo objavljivati svakog ponedeljka u 20 časova na našem zvaničnom You Tube kanalu grupe.”

Balkan Express se već nekoliko decenija nalazi na domaćoj muzičkoj sceni, a ističu kako je presudna ljubav prema rock’n’roll-u, kao i dosta rada i truda kojeg su uložili kroz tu ljubav, kako bi se opstalo tolike godine.

Zbog iskustva koje imaju iza sebe, imaju odličan uvid u to koliko se regionalna scena promijenila od njihovih početaka do danas.

„Na početku našeg dijelovanja R’n’R je bila mainstream muzika, samim time imala i veću, brojniju publiku. Sada više nema tu masovnost, ali je još uvijek značajan faktor u muzičkoj industriji.“

Regionalnoj sceni ne nedostaje mladih i talentovanih muzičara, ali frontmen banjalučkog benda nam je otkrio čiji rad je privukao njihovu pažnju.

„Ima dosta zanimljivih izvođača, teško ih je sve izdvojiti, ali su nam posebno zanimljivi sastavi kao što su MORT, Multicultus, Tupas mene, Marko Kelečević, te mnogi drugi.“

Posljednjih nekoliko godina nije bilo novih pjesama iz njihove autorske radionice, ali moguće je da trenutni uslovi to promijene.

„Malo smo se „ulijenili“ po tom pitanju, ali sa obzirom na trenutnu situaciju prouzrokovanu epidemijom virusa korona, te nemogućnosti da se svira uživo, možda se zatvorimo u studio i konačno završim naš treći studijski album. Što se nastupa tiče, teško je bilo šta prognozirati, ali ćemo u svakom slučaju svirati kad god nam se ukaže prilika.“

Trenutno nemaju dogovorene saradnje sa kolegama muzičarima, ali nepredviđenim situacijama kao onoj sa Ivanom Peters se uvijek raduju.

„Nemamo konkretno u planu da sarađujemo sa nekim muzičarima, ali se uvijek može desiti situacija kao što je bila sa snimanjem našeg singla „Lovac na keš“, kada nam je Ivana Peters, poslije svog koncerta u Banjaluci, dva sata nakon ponoći došla u studio i otpjevala svoju dionicu.“

#slusajdomace

Možda će vam se svidjeti i ovo...