Header

Bl Rising ovog proljeća u Banjaluci

Treći Banjaluka Rising održaće se 03. i 04. aprila 2020. godine u banjalučkom City Pub-u, a organizator događaja je i ove godine udruženje građana “Kultura kulturi”. Cijeli događaj je humanitarnog karaktera, a pored pružanja pomoći, cilj ove smotre je podrška alternativnoj muzici i autorskim bendovima. Tim povodom razgovarali smo za članom organizacije, Goranom Divjak, o važnosti samog događaja, koji postaje jedan od najznačajnijih kanala promocije autorskih bendova, kao i o planovima za ovogodišnji, 3. Banjaluka rising.

Kako je nastao cijeli projekat BL Rising  i sa kojim ciljem?

“BL Rising ili Banjaluka Rising je nastao kako mu i samo ime govori – iz potrebe da uzdignemo alternativnu scenu u našem gradu, podstaknemo autorske bendove, privučemo mlađe generacije da počnu svirati i dolaziti na svirke, a ujedno i da damo svoj doprinos zajednici u kojoj živimo, kroz društveno odgovorni rad. Naša želja je bila da pokažemo da se sve može kada se hoće i da je za izgradnju zdravije zajednice i pomoć drugim ljudima potrebna samo dobra volja” Iako se Udruženje građana „Kultura kulturi“ bavi organizovanjem različitih kulturnih i humanitarnih događaja, slobodno možemo reći da je BL Rising naš najveći i najznačajniji projekat. Bili smo nezadovoljni što se iz godine u godinu broj događaja posvećenih alternativnoj muzici smanjuje, a sve više naših sugrađana traži načine da obezbijedi osnovne egzistencijalne uslove. Postojala je određena potreba za ovakvim događajem, pa smo odlučili da iskoristimo postojeći vakuum i uzmemo stvari u svoje ruke, te spajajući ugodno i korisno oblikujemo jedan takav događaj kao sto je BL Rising. Iako u Banjaluci nedostaje odgovarajućih prostora za ovakve događaje, dobili smo zeleno svjetlo od City pub-a i već treću godinu sa njima imamo lijepu saradnju”,

Šta možemo očekivati na ovogodišnjem, 3. BL Risingu?

“Ova godina predstavlja jedan veliki skok za nas. Iako smo prve dvije godine imali publiku koja je dolazila iz drugih zemalja, ovog puta smo uspjeli da dovedemo i bendove iz 4 države i 7 gradova, zahvaljujući podršci prijatelja festa. Time je BL Rising zvanično postao regionalni događaj, a ujedno i jedini te vrste. To znači da je, pored svega već navedenog, ovaj projekat od velikog značaja i za turizam našeg grada, ali posebno za uvezivanje mladih koji dolaze iz različitih mjesta sa drugačijim pozadinama i shvatanjima, a koje vezuje ista ljubav prema muzici i veliko srce. Nadamo se da će u budućnosti to prepoznati i čelni ljudi grada Banjaluka. Ove godine smo najavili mnoga iznenađenja, a to su, pored naše maskote: BL Rising ljuti sos, koji nastaje u domaćoj kuhinji znanoj pod imenom Chili Pop’s, ali i uživo prenos obe večeri na Danger Zone BL radiju.”

Foto: Vedran Ševčuk Alf

Koliko je bendova do sada učestvovalo na događaju koji, čini mi se, poprima regionalni karakter?

“Prve godine događaj je trajao tri dana i nastupilo je ukupno 12 bendova, od kojih su svi sem jednog bili iz Banjaluke. Među njima su bili: Genetski poremećaj, Pod pritiskom, Aberdar, MultiCultus, Darth Vutrax, Alatka, Logic System Disorder, My Last Suicide, Degenek, Futurephobia, Cornix i Odium Malum. Druge godine je definisano da će događaj trajati samo dve večeri, a tog puta smo imali goste iz dvije zemlje i pet gradova: Dick is Dead, Degenek, Reluctant, Grin Bulz, Bombarder, Futurephobia, Cornix i Doom Man. Kako je već druge godine vijest o događaju obišla sve zemlje u regionu, tako je porastao i broj bendova koji nam se javljao sa željom da nastupe.”

Koji bendovi za sada će nastupati 03. i 04.04.2020 u City Pubu?

“Ove godine BL Rising će takođe trajati dva dana, a održaće se 3. i 4. aprila 2020. godine u City pubu. Iako se prijavilo preko 30 bendova iz 5 država i 20 različitih gradova, morali smo odabrati samo njih 8. Prve večeri, u petak, nastupiće: Y.O.X (Valjevo), Alyson (Banja Luka), Decatholicize (Maribor), Misery Crown (Bihać), dok ćemo druge večeri ugostiti bendove: Charna (Banja Luka), Morost (Ljubljana), Chaos Addict (Slavonski Brod) i Contusio (Tuzla). Minimalna donacija za jedno veče iznosi 8 KM. Dostupan je i ograničen broj dvodnevnih ulaznica po cijeni od 15KM, a spremili smo i poklončić iznenađenja za one najbrže.”

Na koji način se bendovi mogu prijaviti? I pod kojim uslovima, imaju li neka ograničenja?

“Za sve zainteresovane bendove koji žele da nastupe na BL Risingu, spremili smo prijavni formular na našem sajtu www.blrising.com. Jedini uslov za prijavu je da imaju minimum 30 minuta autorskog materijala.”

Foto: Vedran Ševčuk Alf

Koliki je značaj ovakvih događaja, kao i platforme Jelen Music Show za promociju autorske muzike?

“Neizmjeran. Put do uspjeha jednog mladog alternativnog benda je strmovit, a festival poput BL Risinga su jedna ravnica na kojoj bendovi mogu da uzmu predah, napune baterije i skupe snagu i motivaciju za nastavak. Bez ovakvih festivala mnogi bendovi bi svirali u nedogled prilagođavajući se društvenim normama i čekajući taj trenutak kad će moći da se pokažu i dokažu. BL Rising je jedan od tih trenutaka, kada bend u potpunosti dobija binu na kojoj može da iskaže sve što ima i želi, sve što očekuje i nudi. To je događaj na kom imaju priliku da se upoznaju i sarađuju sa drugim bendovima, razmijene ideje i iskustva. Svima je potreban podsticaj i jedno dobro guranje, i bedovima, publici, ali i organizatorima. Tek sada možemo da primijetimo blagi napredak, ali svakako bez medijske promocije kakvu pružate, teško da bi išta bilo ostvarivo u ovolikoj mjeri. Zahvaljujući Jelen Music Show-u, pored same promocije, bendovi mogu da dobiju i povratnu informaciju od publike i kada nisu na bini. Ipak, bendovi treba da shvate da sami moraju da rade na svojoj promociji, da snimaju pjesme, spotove, ali i da se javljaju medijima, a ne samo da čekaju kada će ih neko otkriti.”

Cijeli događaj je humanitarnog karaktera. Kome će ove godine biti donirana prikupljena sredstva?

“Tako je. Pomenuli bismo prvo da su prve dvije godine sredstva prikupljena od prodaje ulaznica donirana Javnoj kuhinji Mozaik prijateljstva, za liječenje djevojčice Nine iz Doboja, kao i Laforine bolesti. Ove godine sredstva će biti usmjerena za teško bolesne Snježanu Plavšić Đurović i njenog sina, za čije stanje su, vjerujemo, već mnogi čuli.”

Sve informacije o događaju možete pratiti na  Facebook stranici, Instagram nalogu, YouTube kanalu i web sajtu.

Možda će vam se svidjeti i ovo...