Header

Duh Jazz festivala Sarajevo seli se i u Banjaluku

Ono što definitivno nedostaje u Banjaluci, kada su u pitanju muzički kulturni događaji je svakako Jazz festival. Međutim, ove jeseni će Banjalučani ipak imati priliku da uživaju u svjetskim jazz notama i to sve zahvaljujući svom sugrađaninu, ali i Jazz Fest Sarajevo koji su zaslužni za ovo posebno iznenađenje.

Naime, 7. novembra će u Banjaluci biti održan koncert ansambla Axiom u kojem bubnjeve svira Banjalulanin Dejan Terzić, dobitnik prestižne njemačke diskografske nagrade ECHO za najboljeg njemačkog instrumentalistu-bubnjara.

Terzić je rođen u Banjaluci 1970. godine, a tri godine kasnije sa porodicom odlazi u Njemačku gdje i danas živi. Sa šest godina počinje svirati klavir, a sa 12 bubnjeve. Studiorao je u SAD i Njemačkoj, a danas radi kao profesor na prestižnoj muzičkoj akademiji u Bernu, u Švajcarskoj.

Inspirisan muzikom Balkana osnovao je ansambl Underground čiji su članovi Chris Speed, Mark Helias i Frank Moebus. Objavili su dva albuma za sarajevski Gramofon, dok je njuihov treći album „Diaspora“ objavljen za uglednog njemačkog diskografa „ENJA Records“.

Kasnije Terzić osniva ansambl Melanoia koji je nakon godinu dana postojanja nominovan za BMW nagradu „Leading Drums“. Aktivan je član različitih ansambala, a saraživaju je sa brojnih uglednim muzičarima svjetsje jazz scene.

Terziću će koncert u Banjaluci biti prvi javni nastup u rodnom gradu na kojem će nastupiti sa američkim saksofonistom Chrisom Speedom, britanskim basistom Philom Donkinom i pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem, predstavljajući svoj posljedni album „Prometheus“.

Više detalja o ovom koncertu će biti objavljeno uskoro.

AUTOR: Mirna Pijetlović

Možda će vam se svidjeti i ovo...