Header

Jazz improvizacije na prvom albumu Vladimira Tubića

Inspiracija ne poznaje granice, ali ni ograničenja, vremenski određene trenutke. Samo se desi, i to po onoj dobro poznatoj formuli – kada najmanje očekujete. Da je umjetnička duša riječima neopisiva, svemirski neograničena, te beskrajno talentovana, svojim prvim instrumentalnim albumom pokazuje, onako kako on to najbolje zna i umije – magičnim zvukom gitare. A on je Vladimir Tubić, izuzetno talentovani banjalučki muzičar.

Za Jelen Music Show otkrio je na kojem je to putu “ubrao” svoju inspiraciju za nastanak albuma “Half Step Up”, zbog čega je morao da uči vlastite kompozicije, te kako se njegov put pokolopio sa legendarnim muzičkim imenima kao što su Miša Marjanov, Radomir Mihajlović Točak, Miroslav Tovirac, Vasil Hadžimanov, Srđan Dunkić….

“Moj prvi instrumentalni album  je nastao sasvim spontano u periodu kad sam pohađao privatne časove jazz gitare kod profesora Miše Marjanova u Subotici. U tom periodu sam bio inspirisan sticanjem novog znanja iz oblasti jazz improvizacije, i dobio sam inspiraciju da napišem devet instrumentalnih kompozicija koje se nalaze na albumu”, ispričao nam je Tubić.

tuba5

Ističe da je muzički stil na albumu baziran na Jazz Funk Fusion zvuku, sve kompozicije su instrumentalne a ostali instrumenti koji su istkali album, pored njegove gitare su saksofon, klavir, bubnjevi i bas gitara.

“Što se tiče angedota vezanih za album, volio bih da izdvojim jednu. Nakon što sam snimio gitare za svoj album u studiju, imao sam problem da sakupim ostale muzičare, jer su svi putovali iz drugih mjesta, pa je iz tih razloga proces snimanja albuma bio vremenski otegnut. Na kraju sam, nakon dugo vremena, morao da skidam i da učim da sviram svoje vlastite kompozije! To mi je nešto smiješno što bih volio da izdvojim”, prisjeća se Vladimir.

Ističe da je imao neopisivu sreću, a mi bismo ipak rekli talenat koji se prepoznaje, da uči i sarađuje sa vrhunskim muzičarima.

“Prvi profesor gitare od kog sam naučio osnove je Banjalučka legenda Zlatko Midžić Midža, i nakon njega sam kratko pohađao časove kod balkanskog virtouza Radomira Mihajlovića Točka. A najzaslužniji za moj napredak u jazz improvizaviciji je profesor Miša Marjanov, čovjek koji je po meni jedan od najvećih jazz gitarista i pedagoga jazz gitare na balkanu”, ističe Tubić.

Kako kaže, voli da sluša razne muzičke pravce, a kada bi neko zavirio u njegovu MP3 listu na telefonu, defitivno bi posumnjao da je to njegov telefon.

“Zaista svasta slušam, od jazza, house muzike, pravoslavne duhovne muzike, pop muzike itd..U svakoj muzici nađem nešto interesantno, osim u turbo folku”, otkrio nam je kroz smijeh Vladimir.

tuba9

Kada je u pitanju medijski prostor za prezentaciju autorskog rada lokalnih bandova i muzičara, Vladimir sa ponosom ističe da ima napretka, iako bi to trebalo mnogo bolje jer se i dalje forsira kič koji ne zaslužuje medijsku pažnju.

“Mnogo tome doprinosi Jelen Music Show čija aktivnost i posvećenost za promociju autorskih bendova je zaista velika i mnogo novih i sjajnih muzičara je dobilo priliku da prezentuje svoj rad zahvaljujći vama”, naglašava ovaj sjajni gitarista.

Njegova poruka za sve muzičare je da duboko vjeruju u sebe i da podjednako rade na svojim instrumentima, kao i na svojim osobinama ,jer ako ne pobijedimo gordost i sujetu, naš napredak će da bude otežan i ugrožen.

“Imam velike ambicije i planove vezano za moj album. Trenutno radim na organizaciji promocije mog albuma “Half Step Up” koja bi trebala da se održi u Beogradu do kraja godine. Na promociji će nastupiti, zajedno sa mnom, afirmisani jazz muzičari: Miroslav Tovirac, bas gitara, Luka Ignjatović, saksofon, Srđan Dunkic, bubnjevi, Stevan Milijanović, klavir, a specijalni gost ce biti legendarni Vasil Hadžimanov. Planiram da organizujem turneju i da prezentujem svoj rad gdje god se otvori put”, otkriva nam nekoliko detalja svog ambicioznog plana, za kraj našeg razgovora, umjetnik Vladimir Tubić.

Autor: Mirna Pijetlović

Možda će vam se svidjeti i ovo...