Header

Maja Manojlović: Pjevanje je sport i vještina koja se stapa u umjetnost

Vokalni atelje MaMa VOX umjetnice i vokalnog trenera iz Banjaluke Maje Manojlović za 11 godina postojanja obučio je i ugostio brojne umjetnike i one koji će to tek postati, a nedavno su imali veliku čast da sarađuju sa istinskom divom, Kaliopi, koja je sa Manojlovićevom i njenim učenicima nesebično podijelila svoje znanje i emocije.

“Već dugo razmišljam o gostujućim predavačima u MaMa VOX vokalnom ateljeu koji vodim, tako da se ideja da Kaliopi bude prva kao regionalna zvijezda sama po sebi nametnula jer je imala koncerte u Banjaluci. Vrlo rado se odazvala pozivu da posjeti moje MaMa VOX zvjezdice. Prije njenoj prvog koncerta došli smo do nje u Bansko dvor, tamo nas je čekala, a mi smo bili oduševljeni njenom toplinom, jednostavnošću i vedrinom. Spremila sam sa učenicima njenu pjesmu “Ne”, koju smo izveli pred Kaliopi. Nakon našeg izvođenja Kaliopi nije krila svoje oduševljenje, uslijedile su suze i svi smo bili očarani predivnom energijom i emocijama. Pozvala nas je da budemo njeni gosti na njenov velikom koncertu na jesen na Kastelu”, ispričala je za Jelen Music Show Maja Manojlović.

Desila se, kako nam je rekla, ljubav na prvi pogled sa Kaliopi, pa su se vidjeli i po drugi put, nakon njenog drugog koncerta.

“Vodila je vokalnu radionicu na kojoj smo svi uživali i sa radionice otišli puni utisaka. Jako mi je drago da sve što im je Kaliopi pričala, poklapalo se sa mojim predavanjima. Utisak svih nas je da je Kaliopi predivna, jaka žena koja nas je sve razoružala osmijehom i jednostavnošću. Ona je diva velikog srca! I radujemo se zajedničkom koncertu”, nije krila oduševljenje ova umjetnica.

m3 (1)

Njena misija je, kaže, da one koji se bave pjevanjem ili se žele baviti pjevanjem, uputi i nauči, da je glas „potrošna roba“.

“Ukoliko ga ne koristimo onako kako bi trebalo, ako se ne znamo štedjeti, ako ne poznajemo tehniku disanja i pjevanja, možemo ozbiljno ugroziti svoje zdravlje, pa onda i profesiju. Moja poruka je da svi treba da radimo na sebi, vježbamo i pohađamo časove ako želimo napredak, koji podrazumijeva i uspijeh, ukoliko se budemo trudili i u ostalim segmentima ovog poziva. Svi moji učenici, naročito oni koji su dugo u ovom poslu, ostanu zbunjeni nakon časova i mojih predavanja kada shvate koliko je pjevanje kompleksna radnja, kada je podijelim na manje segmente, odnosno raščlanim na manje činioce”, priča nam Manojlovićeva.

Kako pojašnjava, pjevanje je složena radnja, vrlo apstraktna, jer naš instrument ne vidimo, ne možemo da ga dodirnemo, a mišići kojima se služimo poprilično su nedostupni za naše oko ili prste, a moramo da naučimo da ih osvijestimo da bi ih svjesno koristili.

“Pjevanje je sport, ali i vještina, pa kad to spojimo, dobijemo umjetnost. Kada kažem da je pjevanje sport, mislim na svakodnevne treninge i pripreme da bi svoje tijelo, a i misli doveli u balans, da bi bili u formi i svakodnevno pomjerali granice. Često učenicima dam primjer Novaka Đokovića koji da nije svakodnevno vježbao ne bi bio ono šta danas jeste. I svi moramo da shvatimo da TALENAT ne znači ništa ukoliko ne radimo na sebi. Talenat je nešto što smo dobili rođenjem, nešto prirodno što nosimo u sebi, ali ako ga ne dorađujemo i ne unapređujemo, ostaćemo samo talentovani, ali ne i PROFESIONALCI, ističe Manojlovićeva.

Pored talenta i neophodnog rada, kaže ona, svako od nas mora biti dobar čovjek, iskren na bini, jer energija koju mi šaljemo puno priča o nama.

„Znači, raditi na sebi i uznutra, ne samo spolja. Kada smo duhovno bogati, onda imamo i šta da kažemo, a kada imamo šta da kažemo onda nas i čuju, kaže ova umjetnica.

Naglašava da svaki od njenih učenika, bilo da je već afirmisan pjevač, ili početnik, koji to tek želi da postane, za nju jednako poseban i nikoga ne favorizuje.

„Mislim da nema benda ili čak izvođača u Banjaluci sa kojim nisam sarađivala, svaka saradnja mi je bila bitna i značajna u tom trenutku, jer sam kroz te saradnje upoznavala i druge poznate i afirmisane muzičare iz regiona, ali i učila i sticala iskustvo u studiju. Uhvatim sebe da neke stvari i zaboravim, ali evo sad što mi pada na pamet je prvi Demofest na kojem sam nastupala sa Grofom Đurazom koji je pravio spoj naizgled nespojivog, pa je u jednoj od pjesma zamislio operski vokal, a ja kao neko ko je završio opersko pjevanje, bez razmišljanja sam prihvatila izazov, prisjeća se Maja.

m1

Nezaboravna joj je bila i turneje sa bendom AlexAndria, snimanje njihovog albuma „Pro bono“ kod Vlade Negovanovića, pa nastup na Exit-u, zatim, snimnje covera za pjesme „Neću Lutati“; i „Zovi me“, u saradnji sa bendovima Sopot, Tanker i Neuro.

„I nešto zadnje što sam radila, ali meni jako drago, je saradnja sa Natalijom Havralenko. Prvo smo počele kroz vokalne treninge u vokalnom ateljeu MaMa VOX, pa se sprijateljile, pa je iz svega toga proizašla i naša saradnja na njenoj pjesmi „I wanna change“ u akustičnoj verziji, na šta sam jako ponosna. Ima još dosta toga, samo trebam prelistati to sve u nekom folderu u glavi, priča nam kroz smijeh Manojlovićeva.

Kada je u pitanju podrška autorskoj BiH muzičkoj sceni, Maja smatra da nemamo dovoljno medijske pažnje.

„Mediji više idu na sigurno, puštaju već afirmisane ili one koje mase vole. Nema medija koji će „rizikovati“ pa od nule krenuti sa afirmacijom nekog benda ili izvođača strateški. Nije dovoljno doći u neku emisiju najaviti premijeru pjesme i televizija pjesmu pusti tad i skoro nikad više. Mora postojati i muzički urednik koji će vršiti selekciju pa će se znati šta treba na TV, a šta ne, trebaju muzičke emisije, malo drugačijeg formata, zanimljivijeg koje će ljudi željeti da gledaju. Moramo se zajedno baviti muzikom, kvalitetnom muzikom i afirmacijom iste, mislim da je to obostrana korist i zadovoljstvo. Nekako kao da u startu odluče da nećemo uspjeti, pa nam ni ne pomognu, nego sve prepuste slučaju. Portali prenesu aktuelnu vijest, štampani mediji isto. Bolje je nego što je bilo, jer i muzičari iz BL sad imaju više ponude, kaže Manojlovićeva.

BiH, smatra ona, odavno ima muzičku scenu i odlične bendove i izvođače koji su napravili i svjetske karijere.

„Ono što je pohvalno jeste da se Banjaluka budi, da je došla nova generacija izvođača koja ima šta reći, a u 2016. godini, desile su se sjajne pjesme koje su došle iz Banjaluke i otišle dalje da ih i drugi čuju. I ja sam srećna zbog toga. Pravi se kritična masa, a sada i drugima daje za obavezu da pokušaju, jer izgovora ustvari više nema. U Banjaluci možete uraditi kvalitetnu audio i video produkciju, ne morate ići nigdje da bi snimili pjesmu ili uradili video. Ono što muzičarima ovdje treba su dobri menadžeri, svirke, dobra promocija materijala, ostalo mogu i sami, ali i emitovanje naših pjesama i izvođača u udarnim terminima i što češće da se vrte na TV-u, jer tako se prave zvijezde, a mi imamo super muzičare i pjesame koji trebaju biti što više na TV-u i radiju”, poručuje Maja Manojlović i dodaje da još svašta novo sprema kada je u pitanju njen vokalni atelje, ali i njen lični umjetniči rad.

 

m2

KALIOPI: BANJALUKU ĆU PAMTITI ZAUVIJEK
“Prvi susret sa djecom iz MaMa VOX muzičkog ateljea bio je nezaboravan. Neposredno prije moje tonske probe, u Banskom dvoru Kulturnom centru, doživjela sam nešto što ću pamtiti zauvijek! Iznenađenje koje mi je Maja Manojlović pripredila sa svojim đacima i studentima, pomaklo je sve svjetove, kao i moj u meni. Zagrljaji, ljubav, cvijeće, torta, kao i krunisan prvi susret sa pjesmom koju sam nekada napisala i otpjevala, a sada u njihovoj interpretaciji… suze. Pjesma “Ne” je zazvučala potpuno drugačije, intimnije, svjetlije, nježnije, moćnije… Zahvalna do neba, željela sam da uzvratim ljubav ljubavlju. Dogovorili smo vokalnu radionicu u Majinom ateljeu koja je bila jako sadržajna i interesantna. Shvatila sam da Maja na fenomenalan način djeci prenosi svoja znanja, ljubav i istinske vrijednosti. Djeca su me “kupila” zauvijek I naravno, pozvani sun a moj sljedeći koncert u Banjaluci, podijelila je svoje emocije za Jelen Music Show, Kaliopi.

AUTOR: Mirna Pijetlović

Možda će vam se svidjeti i ovo...