Header

Mistični prah „Bajke“ uvertira za prvi album

Naš „Muzički lonac“ je ovaj put imao čast da ugosti sarajevski bend Sunday Stories, muzičare koji bukvalno dišu muziku koju stvaraju. Za Jelen Music Show su pričali o toj ljubavi, ali i otkrili detalje vezane za njihov album prvenac koji ovih dana aktivno snimaju.

Njihova singl i spot za numeru „Bajka“, zarobili su srca mnogih ljubitelja njihovog muzičkog izražaja, a upravo ta ljubav na prvo slušanje naslućuje da će album koji spremaju biti nešto zaista posebno.

Sunday Stories čine Nina Babić, Saša Ćirić, Mustafa Kurtalić, Zlatan Begić i Valentin Šeremet i sa svima smo razgovarali o muzici, bendu, a otkrili su nam i nekoliko zanimljivih situacija koje se dešavaju kao posljedica njihovog druženja van scene i studija.

Na albumu će se naći devet autorskih pjesama za koje je tekst i muziku radila vokal Nina Babić, o kojoj kroz tekstove možete upoznati karakter njene svijesti, ali i podsvijesti, kao i sve o ranjivosti i snazi koju nosi, ali i o tome koliko je igra bitan dio života. Sa druge strane aranžmani pjesama predstavljaju karakter muzičara, kao i sam karakter benda Sunday Stories, otkrili su nam, gotovo uglas, ovi sjajni muzičari.

Naglašavaju da je Saša Ćirić raspisao većinu aranžerskih tema, te samim tim donio život albumu, iako su pjesme na kraju dana rezultat zajedničkog rada svih članova Sunday Stories.

Publika definitivno može da očekuje zvuk ujedinjenosti članova benda. Muzika koju donosimo je Punk Jazz, žanr koji smo izmislili. To je moderna vrsta Jazza koji nije isključiv, zadire i u soul, blues, rock i donosi jednu energiju karakterističnu Sunday Stories. Inače kada je u pitanju naša muzika, mi ne sviramo samo za Jazzere, nego za svoju publiku koja nas prepoznaje i prati. Svrstavanje u žanr za Sunday Stories je bespotrebno. Sviramo šta sviramo i sviramo od srca”, iskreni su muzičari.

Anegdote i smiješne situacije su sastavni dio ovog benda, pa tako u nedogled obožavaju da pričaju i iznova prepričavaju sve o vrsnim svjetskim muzičarima, utrkuju se po tajnim prolazima Doma mladih gdje vježbaju, a priču na kraju zapečate pjevanjem pjesama iz Diznijevih filmova.
sunday-stories-1

“Kada radite nešto ovako javno, a sa pristupom što bi se reklo bez dlake na jeziku, kao što mi gradimo Sunday Stories, onda su svi momenti jednaki porodičnim momentima. Od činjenice da su mi momci iza leđa kupovali poklon za rođendan oformivši tajne konverzacije na društvenim mrežama, do činjenice da dok se nešto dobro ne odsvira u studiju, neće se stati. Mi smo tip benda koji će izaći na binu i disati skupa, ali u isto vrijeme i tip benda koji ide dernečiti skupa. Opet sa druge strane “družba je družba, služba je služba”, je nešto što poštujemo kako bi muzika ipak imala prioritet nad samim nama, ističu ovi sjajni muzičari.

Kada je u pitanju pjesma “Bajka”, otkrivaju da je ona nastala tako što je Nini došla u san.

“Nije mogla zaspati tri mjeseca, jer je sanjala oca koji gubi ženu i dijete. Iako se u Nininom snu radilo o indijskoj porodici, “Bajka” je pjesma u kojoj se mnogi mogu pronaći što doslovno, u ovim ratnim vremenima u svijetu, što metaforički. Takođe, ako pratite tekst, znate da nema kraj, nije finalizirana i time smo prepustili publici odabir kraja, pojašnjavaju pjesmu koju ćemo predstaviti na našoj “Top 7” listi.

Ističu da je “Bajka” jedna od samo dvije balade koja će se naći na albumu.

“Ostatak albuma je mnogo energičan i definitivno nešto na šta se svi pripremamo i ono što naša publika na kraju i očekuje. Ipak izbor prve pjesme za spot je bio “Bajka”, ne zato što je najljepša nego upravo jer je nosila tu posebnu mističnost. Nina i dalje spava sa upaljenim televizorom i ti snovi je plaše, iako od “Bajke” nije imala sličnih iskustava. U sam uvod “Bajke” smo stavili Bluebird poeziju Charlesa Bukowskog, upravo jer svako od nas nosi svoju tugu sa sobom, što nije neophodno loše ni negativno. “Bajka” je, naravno, ironičan naziv”, pojašnjavaju nam poruku pjesme članovi benda.

Kada je u pitanju medijska podrška autorskim bendovima, ovi muzičari smatraju da bi svi mediji trebali dati mnogo veću podršku domaćim stvaraocima.

“Zato smo zahvalni medijima poput vas koji nam daju šansu, pa je na kvalitetu pjesme kako će se dalje odvijati njen uspjeh. Nedostaje nam više top listi. Jelen top lista je uradila nevjerovatnu stvar što je započela sa ovako snažnim projektom. Sada nam ostaje da zajedničkim radom bendova i Vas  nastavimo u tom smjeru. Podsjećam da su ovakve top liste u regiji i svijetu upravo ono što probije bendove”, zaključili su za kraj Sunday Stories i sa ponosom najavili koncert u Banjaluci koji će biti održan početkom decembra.

Možda će vam se svidjeti i ovo...