Header

Novi album benda Dubioza kolektiv oduševio fanove!

Prošlo je četiri godine od posljednjeg diskografskog izdanja benda Dubioza kolektiv, a pjesme s posljednjeg albuma Apsurdistan obišle su cijeli region i već skoro pet godina bile su neizostavni dio naše svakodnevice. Tamo gdje je Apurdistan stao, nastavio je prije par dana novi album, koji je već oduševio javnost, a posebno publiku ove muzičke atrakcije.

“Pjesmice za djecu i odrasle” naziv je albuma koji donosi devet pjesama.

Već je sa singlovima “Himna generacije” i “Treba mi zraka”, koji su najavili izlazak albuma, bilo jasno da se sprema nešto zanimljivo. Obje pjesme osvojile su publiku brzinom svjetlosti i trenutno spadaju među najemitovanije pjesme hrvatskog radijskog etera, dok pogledi na YouTubeu kanalu benda broje milione.

Uz novih sedam zaokružuje se priča koju nam je Dubioza poželjela ispričati. “Pjesmice za djecu i odrasle” čine obaveznu lektiru koju bi svako trebao “pročitati”, mišljenja su mnogobrojni mediji koji su pisali o novom albumu benda.

“Ovaj album uradili smo sa lakoćom, za svega četiri dana, zato što smo sve pjesme ukrali sa YouTubea. Sada sa zebnjom očekujemo reakcije publike, a sa još većom strepnjom pratimo hoće li nas provaliti ovi iz udruženja za zaštitu autorskih prava. Na albumu imamo zanimljive goste, kojima smo, nadamo se, bili dobri domaćini.” – prokomentarisao je bend u svom stilu izlazak novog albuma.

Dubioza je na albumu “Pjesmice za djecu i odrasle” ugostila bosanski bend Helem Nejse na pjesmi “Pionirska”, u pjesmi “Autopilot” pridružili su im se Dino Šaran i Deaf Band Dlan, a već predstavljen singl “Treba mi zraka” donio je pjesmu koju je Dino Dvornik započeo, a Dubioza završila 15 godina kasnije.

Omot albuma ilustrovao je legendarni Dobrosav Bob Živković na čijim crtežima simpatične životinje postaju tragikomični junaci Dubiozinih pjesama. CD će, osim u standardnom formatu, biti objavljen i kao slikovnica za djecu i odrasle.

Novi album je dostupan i za besplatni download na dubioza.org.

Možda će vam se svidjeti i ovo...