Header

Rock Redukcija: “Vjerovali smo da ćemo dotaći publiku”

U toku je treća sedmica u nizu kako je pjesma „Ma dobro je“ u izvedbi Rock Redukcije, Zlatana Karića i benda Helem Nejse na našem „Vrućem tronu“, što je bio povod za razgovor sa inicijatorima uspješne saradnje, ekipom iz Rock Redukcije. Darko Hrgić i Jasmir Musabegović su dvojac koji čini Rock Redukciju, a njih dvojica su inače i autori tekstova, muzike i aranžmana u svojim pjesmama.

Jeste li očekivali da će vaša najnovija pjesma “Ma dobro je” izazvati ovoliko pozitivnih reakcija kod publike, već treću sedmicu u nizu ste na “Vrućem tronu”?

„Od prvih taktova nastanka pjesme, i razvijanja aranžmana moramo priznati da smo jako vjerovali da ćemo dotaći publiku. Tekst pjesme, mislimo da je jako jasan, sa porukom koja ima dvojako tumačenje, optimistično i pesimistično, zavisno kako je ko i u kojem raspoloženju, ali smo željeli da potakne ljude na razmišljanje. Govori o realnim stvarima, problemima koji nas svakodnevno okružuju, kojima nismo zadovoljni, a opet i o afirmaciji ljudi da učine nešto dobro za sebe, svoje porodice i sve nas, jer kako jedan od stihova kaže „ Bolje sutra neće samo doći nikad bez tebe“. Jednostavno, prilikom pisanja teksta željeli smo da skrenemo pažnju na moralne norme i stubove, koji su definitivno „srozani“ u našem društvu, nažalost već decenijama. Posebno nam je značajno da se slušaocima sviđa pjesma, što dokazuje plasman već 3 sedmice na „ Vrućem tronu „ Jelen Music Show, tako da nam je jako drago da postoji vrhunski  projekat poput ovog, kako bi, ne samo naša pjesma, već i pjesme ostalih kolega muzičara stigle do većeg broja slušalaca. Moramo istaci da BiH obiluje velikim brojem izvrsnih talenata i muzičara, koji ulažu jako mnogo energije, sredstava u svoj autorski rad, u čemu i Rock Redukcija želi učestvovati u predstavljanju svakog muzicara individualno, što možete pratiti na našoj facebook i instagram stranici.”

Kako je nastao sam projekat, odnosno otkud ideja da se povežete sa Zlatanom Karićem i bendom Helem Nejse?

“Prilikom stvaranja pjesme trebao nam je vokal koji ce dotaći publiku. Već dugo cijenimo rad i sjajnu energiju koju ulaže Zlatan Karić u svoj autorski rad, koji je uz to po nama jedan od najboljih vokala u BiH. Čuli smo se, zatekli smo ga u Mostaru na svirci, poslušao je prijedlog i vrlo brzo se javio i ocijenio ideju izvrsnom. Takođe, sjajni momci iz Helem Nejsa uz silne obaveze oko završavanja svog sjajnog albuma „Gluten Tag“, kada su čuli o čemu se radi, ocijenili su da im pjesma tematikom godi, i dali svoj tekstualni doprinos u vidu „versa“ čiji je autor vrhunski Admir Čular Gagara i kojeg su sjajno izveli. Takođe, ovom prilikom moramo spomenuti sjajne muzičare, naše prijatelje, Jugo Emir – gitara, Darko Beus – truba, Bojan Crnogorac – bubanj (vokali – Darko Vujica, Nikola Obucina, Vedran Vujica, Benjamin Harba i Igor Doko ) koji su dali lični pečat pjesmi.. Sjajnu audio produkciju i pomoć sa aranžmanima uradio je naš već stalni muzički producent Adnan Dado Musanović. Ovom prilikom sve ih pozdravljamo, želimo mnogo uspjeha u daljem radu i zahvaljujemo od srca što su se priključili porodici Rock Redukcije.”

Šta mislite, zbog čega je pjesma ovako dobro primljena od strane publike?

“Najvjerovatnije, zbog muzike koja je vrhunski izvedena i neobičnog groova koji pjesma posjeduje. Zatim, zbog teksta s kojim se svaki slušalac može poistovjetiti, ne samo kod nas već i u regionu gdje je slična situacija. Imamo sjajne kritike za pjesmu i iz okolnih zemalja bivše Jugoslavije.”

Po ćemu ćete pamtiti ovaj projekat, postoji li neka anegdota vezana za nastanak pjesme?

“Definitivno po  energiji, koju je unio svaki od nabrojanih kolega muzičara, u snimanje ove pjesme, što je vjerovatno rezultiralo ovakvim odgovorom publike. Video spot je sniman u korona time, pa s obzirom da je svako od nas muzičar, a ne kamerman, bilo je jako komičnih situacija prilikom izrađivanja individualnih videa ( nije dobar format, nema dovoljno svjetla, policijski sat), ali na kraju je te video klipove vrhunski režirao naš prijatelj Davor Dado Tomić, koji je odgovoran za video produkciju i spot za ovu pjesmu.”

Koliko je bilo teško  i izazovno uklopiti energije 3 različita muzičara, odnosno benda, kako bi nastala ova pjesma? 

“Naš projekat snimanja albuma „387“ se bazira na saradnjama sa sjajnim kolegama, muzičarima. Veliki izazov je bio sarađivati sa sjajnim Zlatanom Karićem, koji pored toga što je sjajan vokal, isto je tako i veliki profesionalac u poslu, s kojim mogu reci da smo razvili sjajno prijateljstvo. A saradnja sa sjajnim momcima iz Helem Nejsa, koji su pravi profesionalci u poslu,  je dala jednu posebnu energiju, bez koje ova pjesma ne bi imala taj šmek. U konačnici, rad sa ovakvim vrhunskim vokalima, muzičarima nas je naučila mnogo stvari o muzici, koju smatramo da možemo dobiti samo na ovaj način – učeći jedni od drugih.”

Na čemu trenutno radite, šta možemo očekivati od Rock Redukcije u budućnosti?

“Rock Redukcija nikad ne miruje, vec smo na novoj pjesmi sa novom ekipom. Mozemo najaviti da smo se odluciti upustiti u  Blues vode  sa sjajnim iznenađenjem, muško-ženski duet i naravno vrhunskim muzičarima. S obzirom da ce naš album „387“ okupiti preko 50 vrhunskih BiH talenata i sjajnih muzičara, planiramo dati sve od sebe da to uspijemo. Jos bi jedino spomenuli s obzirom na kompleksnost projekta, ne možemo očekivati da ćemo album ekspresno završiti, ali nove pjesme, ideje i saradnje su tu, a nadamo se da ćemo dobiti i naklonost organizacija i sponzora, koji bi nam olakšali taj ne baš „lak“ put.”

#slusajdomace

Možda će vam se svidjeti i ovo...