Header

ŠA Fest slavi sve ono za šta je Mikša živio

Prijedor dobija jedinstven muzički festival – ŠA Fest koji je posvećen prerano preminulom muzičaru, slikaru, svestranom umjetniku Daliboru Popoviću Mikši. O festivalu smo razgovarali sa Mihajlom Vukićem koji nam je ispred organizacije ovog praznika muzike otkrio odakle se rodila ideja za festival, koju poruku nosi, te kakav program nas očekuje 17. i 18. Avgusta, kada će festival biti i održan.

JMS: Osnovali ste festival koji će na najljepši mogući način čuvati uspomenu na Mikšu, kroz muziku kojoj je on toliko bio posvećen. Čime ste se vodili pri kreiranju festivala i možete li nam približiti značenje njegovog imena – Ša?

Mihajlo: Možda smo kasno postali svjesni Mikšinog ogromnog talenta, ali smo itekako vrlo brzo nakon njegovog odlaska postali svjesni koliko će nam nedostajati! Znali smo isto tako da će on stalno biti tu, prisutan u muzici, u slikama, u tekstovima. U Prijedoru gdje god da se okrenete vidite njega, u njegovim radovima, slikama u kafićima, crtežima, muralima. Pomislili smo i na njegovu kćerku kojoj želimo da pokažemo koliko nam je svima značio i kakav trag je ostavio. Naravno, ŠA Fest jeste emotivan, ali on treba da živi i da slavi muziku i uopšte umjetnost, sve ono za šta je Mikša živio. Kako Prijedor može da se oduži jednom umjetniku, kakav je bio Mikša, ako ne festivalom muzike i umjetnosti. A zašto ŠA? ŠA je bio jedan od prvih potpisa kojim je potpisivao svoje slike i crteže. A i Milan Mladenović je znao uzviknuti ŠA! I da, ono što je najvažnije je da ovaj festival nema komercijalni karakter. Ovo je memorijalni koncert koji treba da traje, a nadamo se da ćemo sljedeće godine osnovati i posebnu ŠA fondaciju ili organizaciju iz koje ćemo svake godine moći finansirati ovaj festival, a posebno nam je drago što smo već ove godine pronašli pravog prijatelja – Jelen pivo, koji je zauzeo posebno mjesto uz ime festivala.

JMS: Za mjesec dana publika će se okupiti ispred bine Ljetne bašte u Prijedoru. Šta će to svi oni koji dođu imati priliku da čuju i vide?

Mihajlo: Kada smo pravili line up vodili smo se Mikšinim muzičkim ukusom. Iako je u današnje vrijeme teško napuniti koncertne prostore i zadovoljiti sve ukuse, nama je bio cilj da se ne odmičemo od onog što bi i Mikša želio slušati, a bendovi koji će svirati su većinom Mikšine kolege sa kojima je sarađivao. ŠA Festu su se zaista rado odazvali svi lokalni bendovi, Sopot, DBAU, Vasil Hadžimanov bend, Artan Lili i Straight Jackin koji će sigurni smo napraviti fantastičnu atmosferu.

JMS: Da li osim muzičkog, pripremate i neki prateći program s obzirom da će festival trajati dva dana?

Mihajlo: Prvo veče smo nazvali “promo night”. Podsjetićemo se to veče Mikšinih pjesama, slika, bendova sa kojima je svirao, a čućemo i autorske bendove iz okoline koji su trenutno na vašoj top listi, za koje smo spremili i nagrade. Imaćemo i projekcije tematskih filmova na ljetnoj pozornici i svi koji dođu prvo veče moći će da obezbijede i promo pakete ulaznica za drugo veče festivala. Sigurni smo da ćemo napraviti dobru žurku.   Želja nam je bila da to prvo veče festivala pravimo  i slikarsku radionicu, ali iskreno nismo stigli da sve organizujemo na vrijeme. Svakako je planiramo za sljedeću godinu i tu će nam sigurno pomoći Mikšine kolege sa Akademije i slikari iz Prijedora.

JMS: S obzirom da planirate promovisati festival i “izvan granica Prijedora”, očekujete goste i iz drugih gradova?

Mihajlo: Svakako računamo na podršku publike iz susjednih gradova. Tattoo je često svirao u Dubici, Kostajnici, Bihaću, Banjaluci, Sanskom Mostu, Novom Gradu, Prnjavoru i mnogim drugim mjestima, pa očekujemo da vidimo poznata lica i na ŠA Festu. Već znamo da će nam se pridružiti i prijatelji iz  Mostara, Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, Beograda, jer na kraju krajeva, Mikša je ostavio neizbrisiv trag u svima i vjerujemo da ovaj festival ima budućnost i publiku jednostavno ŠA Must Go ON!

AUTORKA: Mirna Dušanić

Možda će vam se svidjeti i ovo...