Header

Saradnja sa Remi mi je promijenila život

Iza dobrih muzičara, odnosno rada na njihovim autorskim pjesamama u studiju, mora da stoje i dobri producenti. Jednog takvog, ne dobrog, nego, usudićemo se reći izvanrednog, ugostili smo u našem „Muzičkom loncu“, a riječ je o Harisu Rahmanoviću Prikiju iz Bihaća.
Priki nije samo producent, nego i kantautor koji intenzivno stvara za druge, ali i za sebe. Brojne kolege sa kojima je sarađivao, među kojima su, između ostalih, Marko Šelić Marčelo, Mirela Priselac Remi, Dijana Tepšić, Adnan Nikšić Sajfer, Calra Belovari i brojni drugi imaju samo pozitivne riječi za ovog vrhunskog umjetnika, a on kaže da se u njegovom studiju „uvijek i zauvijek“ kuva nešto novo.
priki1
Sa Prikijem smo razgovarali o svemu pomalo, a dotakli smo se tema evolucije hip hop muzike, saradnji sa muzičarima širom bivše Jugoslavije, od kojih su neke ostavile poseban utisak na njega, ali i o stanju na BiH muzičkoj sceni, te projektu Jelen Music Show.

„Sve u svijetu ima svoju evoluciju i sve što postoji na neki način doživljava progresiju u nekom pravcu. Hip hop kao pokret morao je doživjeti ogromne promjene onog momenta kad su došle pare u igru, tako je sa svim stvarima. Meni je osobno drago da je došlo do razvijanja u nešto novo jer ova forma koja je postojala počela je malo zatupljivati na način da više nije postojao kriterij o tome šta valja a šta ne valja, bitno je bilo samo da je rep u pitanju, što nikako nije dobro za jednu kulturu”, mišljena je ovaj sjajni muzičar.

Primjer evolucije ovog muzičkog pravca je upravo Prikijeva nedavna saradnja sa Adnanom Nikšićem Sajferom, koji su zajedničkim snagama uradili pjesmu „Ona zna“.

„Sajfer i ja se praktično ne znamo, sve je preko ovih slova i mejlova odrađeno. Sajfer je dobar insan, sljedeći put kad budem išao za Sarajevo, budemo se napokon upoznali i družili. Pjesma je interesantna, upravo zbog toga jer je on ganjao neki novi zvuk u odnosnu na njegov prijašnji rad”, pojašnjava Priki njihovu saradnju.

Kada su u pitanju saradnje sa drugim muzičarima, može se reći da te pjesme koje je Priki s njima radio, nose jednu društveno angažovanu poruku.

„Imao sam potrebu da se izrazim po tom pitanju i to sam uradio. Ako sam uspio jednog čovjeka promjeniti nabolje, ja sam uspio u životu”, ističe Priki.

priki2

A jedna saradnja mu je ostala u zaista posebnom sjećanju. Riječ je o velikoj dami, divnom tekstopiscu i muzičarki iz Hrvatske – Mireli Priselac Remi.

„Definitivno cijela priča sa Mirelom Priselac – Remi mi je promjenila život. Manje je poznato to da je ona ključ priče oko “Prikija” jer da nje nije bilo, možda bi me samo znali uži krugovi po internetu. Sjećam se da je tog nekog dana došla po mene i odvela me u izdavačku kuću Menart i rekla tad direktoru Menarta: “Ti znaš da ti nikad nikog nisam dovela kao izvođača, ovaj gospodine je taj”. Da me nije bilo sramota, najradije bi se upišao od dragosti, ali sam se suzdržao. Divna žena”, iskren je Priki.

Pored izuzetnih pjesama koje je radio za druge autore Haris Rahmanvić je itekako uspješan kada je i on sam na bini. Između ostalih, izuzetno jaku poruku je poslao svojom pjesmom „Yustalgija“. Ipak, Harisa nismo baš dugo vidjeli na bini, osim kao DJ, ali, kako nam je otkrio, možda se uskoro i iznenadimo.

„Ponekad mi dođe da izvilenim na bini, ali kako vrijeme odmiče, sve više i više mi odgovara producentski posao, to jest rad u studiju. Umorio sam se od vucaranja vamo-tamo, mislio sam da je to to, a onda sam upoznao mir unutar sebe i to mi je više nego dovoljno. Međutim, uvijek postoji mogućnost da se vratim izvođačkim vodama. To vam je kao bipolarni poremećaj”, kazao je Priki.

On je izuzetno oštar kada je u pitanju tema o stanju i uopšte postojanju kvalitetne muzičke scene u BiH.

„Ma nemamo mi ništa. Znam da je bitno da se nešto dešava na muzičkoj sceni i treba to sve nekako podržavati na bilo koji način, ali prije svega hajmo biti iskreni i krenuti od toga. Teško da može postojati scena u ovoj situaciji u kojoj se nalazi BiH, jer naša glavna okupacija je oko problema egzistencije. Koga boli briga za moju novu pjesmu dok mu krči u stomaku. Mislim da mi svi imamo jedan zajednički kompleks, želimo biti poznati i prikazati scenu koja je lažna. Muzika je viši oblik postojanja, dok ne napunimo frižider, nećemo moći imati vremena za art”, surovo realan je ovaj umjetnik.

Ipak, da nije sve baš tako crno, tračak optimizma i svjetlosti na kraju tunela daje projekat Jelen Music Show.

„Vi ste blago i jedini koji imate utopijsku ideju za koju ginete. Ja vam se iskreno divim i znam da bi planeta bila bolje mjesto da je više ljudi kao što ste vi”, zaključio je na kraju našeg razgovora Haris Rahmanović Priki.

Možda će vam se svidjeti i ovo...