Header

„Sinkopa“ uvod u „Variola Veru“

Bend „Grefran“ iz Bihaća je sve samo ne običan spoj talentovanih muzičara, čijoj jedinstvenosti ide u prilog neobičan, bar za naše prostore, pristup muzici, ali i publici.

Nedavno su objavili pjesmu i spot za numeru „Sinkopa“ koja je odlična uvertira za ono što tek slijedi – autorski album koji će nositi naziv „Variola Vera“, a članovi ovog jedinstvenog benda su za Jelen Music Show otkrili koje su to „začine“ koristili kako bi skrčkali novi muzički materijal.

„Novi album je, gledano sa muzičke strane, materijal koji se dosta razlikuje od našeg prethodnog materijala, kao i ostalih materijala novonastalih bendova koji su prezentovani publici u skorijem vremenu. Škrto bi bilo i bezobrazno kad bi se to nazvalo samo rock muzikom. To je sklop različitih muzičkih pravaca kojima smo vremenom bili izloženi, te kasnije pod utiskom sproveli u djelo i stvorili vlastiti materijal“, pričaju članovi ovog benda.

Ima tu, pričaju članovi benda, dosta muzičkog minimalizma, a sa druge strane opet dosta komplikovanih muzičkih elemenata.

grefran

„Tekstovi su misteriozni i na prvu nedokučivi, ali tiču se svakog, od pojedinca do društva. Pjesma „Sinkopa“ je nastala kao i svaka druga, na jednoj od proba, gdje je svako od nas na pisani tekst uvrstio svoje muzičke prijedloge“, kaže pjevač.

Kako poručuju ovi muzičari, poruka pjesme nije generalna i svako treba da izvuče nešto iz konteksta i doživi na svoj način, jer je za nekoga to tužna ljubavna priča, a za nekog drugog jedna od nedefinisanih ljudskih emocija.

„Pjesmu, kao i ostatak albuma, smo snimali u Pavarotti muzičkom centru u Mostaru, te smo sa blagom dozom straha prišli kompletnom projektu. Na kraju se ispostavilo da smo jako lako i brzo završili pjesmu i materijal što je na kraju izgledalo smiješno, otkrivaju nam nekoliko detalja sa snimanja ovi muzičari.

Kada su u pitanju planovi za budućnosti, momci iz benda „Grefran“ nam otkrivaju da planiraju da završe još nekoliko video materijala za određene pjesme sa albuma, koji je u završnoj fazi dizajna i planiranja promocije.

Dok čekate album „Variola Vera“ bihaćkog benda „Grefran“, poslušajte njihovu pjesmu „Sinkopa, pogledajte spot, ali i neobični video intervju koji je osmišljen specijalno za Jelen Music Show.

AUTOR: Mirna Pijetlović

Možda će vam se svidjeti i ovo...