Header

Start, Retro, Grefran, The Babe Barbarella na Urliče festivalu!

Udruženje Art-Lab u saradnji sa Turističkom zajednicom Grada Bihaća predstojećeg vikenda organizuje festival “Bihać Urliče 2019”. Riječ je o dvodnevnom festivalu rock muzike koji će biti održan na bihaćkom igralištu “Vojno” 23. i 24. avgusta 2019. godine.

“Bihać je spreman da ‘urliče’ kao nekad i da putem muzike promoviše izgubljene vrijednosti, da bude jedna vrsta aktivnog otpora sistemskoj devalvaciji kulture. Ova stara/nova priča, koja je počela još krajem devedesetih godina nastavlja se danas kada nam treba razlog da vjerujemo u Bihać kao središte kulture. Bihać je uprkos šundu koji nas okružuje sa svih strana, uspio da očuva alternativnu rock ‘n’ roll scenu, uz koju su rasle brojne generacije, a upravo ovaj festival to potvrđuje”, smatraju organizatori.

Nakon održanih festivala “Bihać urliče”, 1996. i 1998. godine, nove generacije koje pamte žar nekadašnjih vremena smatrali su da je vrijeme da ovaj festival doživi svojevrsnu rehabilitaciju i postane jedan od brendova grada koji neće dopustiti da muzička kultura uz koju su nekada odrastali nestane.

Ideja za svojevrsnom reinkarnacijom nekadašnjeg brenda među bihaćkom alternativnom kulturnom scenom traje godinama, a nakon što je okupljena kritična masa formalizovana u udruženje ART Lab logičan slijed je bio da se krene u oživaljavanje ovog projekta. Ovo udruženje pored toga što je preuzelo na sebe organizacijski dio festivala kontinuirano radi na stvaranju uslova za umjetničko stvaralaštvo. Udruženje je osposobilo prostor za probe bendova koji je dostupan svim zainteresovanima, nabavilo vlastiti razglas i muzičku opremu koja će svoju primjenu naći u budućnosti u muzičkom studiju kojeg planiraju otvoriti, ali i za edukacijske radionice za sve mlade koji tek počinju plivati u muzičkim vodama. Projekat “Bihać Urliče” narednih godina pružiće priliku da mladi muzičari izađu na veliku scenu i svoj talenat pokažu pred publikom.

Prve festivalske večeri posjetiocima će dobrodošlicu poželiti čuvari vinyl zvuka, Eduard Edo Živni i Hari Džeger, a nakon toga i bendovi Start, Emberdown, Luddit, Retro, Grefran, Korea i The Babe Barbarella.

Druge noći za zagrijavanje je zadužena ista ekipa sa gramofonskim pločama, a za svirku respektabilni Tight Grips iz Karlovca i kultni Kojoti. U okviru festivalskog programa biće prikazan i dokumentarni film “Rock’n’War” autora Damira Pirića, koji će se tom prilikom obratiti publici, a festival će pratiti i brojni drugi umjetnički sadržaji. Cijena ulaznice je 2 KM.

Pozivamo vas da 23. i 24.8.2019. dođete na igralište “Vojno” kako bi zajedno stvarali nove uspomene.

Možda će vam se svidjeti i ovo...