Header

Trkulja: Naša muzička scena se svodi na kafanske svirke

Na beskrajno polje nepresušne inspiracije, na kojem se mogu naći samo oni koji na jednistven način svoje emocije izražavaju kroz najljepše note, zakoračio je i bend Combine Quartet, koji će svoje stvaralačko putovanje podijeliti i sa publikom 26. i 27. decembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

15672727_10157995969340008_3996314471705156425_n

Šta su sve doživjeli na tom putovanju, te šta publika može da očekuje na koncert Jazz date 03, za Jelen Music Show ispričao je bubnjar ovog izuzetnog jazz sastava Dejan Trkulja. U razgovoru sa Trkuljom, dotakli smo se i ozbiljnih tema, kao što je ulaganje, odosno neulaganje u produkciju muzičke scene u BiH, a dozvolio nam je da zavirimo i u njihove planove za budućnost.

„Publika, prije svega, može da očekuje muziku koju smo napravili potpuno iskreno, nekomercijalno, bez dodvoravanja u cilju komercijalizacije i kompromisa u smislu muzičkih žanrova. Našu muziku koju sviramo najbolje što znamo, a siguran sam da se u našem izvođenju čuti da mi to volimo, i vjerujem da će ta energija i te kako da se osjeti u sali”, istakao je Trkulja.

Žanrovski, muzika ovog benda koga čine profesionalni muzičari, je najbliža jazz-u, ali, kako kažu, nisu se trudili da se vezuju za manire, nego su pravili muziku na teme koje bi neko od njih predložio, najčešće gitarista, te ih uobličili u neku muzičku formu koju bi kasnije razrađivali i dotjerivali.

“Na ovim koncertima sviraćemo isključivo autorske stvari. Nekako smo, nakon prethodna dva Jazz date-a na kojima smo uglavnom svirali obrade nekih jazz hitova, došli na ideju da ovaj koncert posvetimo našem stvaralačkom radu, jer nam se čini da imamo materijal za tako nešto. Rekao bih da svaka kompozicija nosi neku svoju priču, a kako su u pitanju instrumentali, siguran sam da se one mogu doživjeti na više načina. Nadam se da će nam poći za rukom da publiku povedemo na nezaboravno putovanje kroz svijet melodije, ritma, kao i širokog spektra boja i emocija”, poručio je Trkulja.

Što se tiče priprema za koncert, muzičari su se prije svih zahvalili gospodinu Željku Radusinoviću koji im je ustupio prostoriju u sklopu Biblioteke za slijepa i slabovida lica, gdje su pripremali svoje kompozicije. Pored predane vježbe, njihov stvaralački proces obilježile su i brojne anegdote, a Trkulja je jednu podijelio i sa nama.

“Prva stvar koja mi pada na pamet je kako naš gitarista Stefan dolazi na probu i sav radostan svira neku toliko blesavu temu koju samo on ponoviti može, sa idejom da to bude naša sljedeća stvar. A onda zabrinuta lica nas trojice koji ideju ne možemo odbiti jer nam se dopada, a već znamo da nas čeka teška borba da tu blesavu temu nekako ukalupimo, odnosno definišemo ne bismo li je i mi odsvirali. Pa se tu ganjamo moleći ga da nam je beskonačno ponavlja dok se pijanista Milan i basista Dejan bore da prokuže koje li je akorde gospodin kompozitor usnio dok svira tu temu, a ja se borim, kao da polažem veoma složen ritmički diktat iz solfeđa, da zapišem ritam te ludorije. Vrhunac zabave bi bio kada bi Stefan na iduću probu došao sa “blagim” korekcijama te teme”, kroz smijeh nam priča Trkulja.

2

Nakon koncerta na kojem će, pored njih, nastupiti i gosti, gitaristi Vladimir Tubić i Duško Šobat, planiraju da snime i spot.

“Spot je svakako u planu u narednom periodu, i tu imamo neke ideje. Međutim, da bismo to realizovali, trebalo bi da snimimo što kvalitetniji audio materijal naših kompozicija, a to planiramo za februar mjesec naredne godine. Tako da, ako nam se posreći da snimanje prođe dobro, na red svakako dolazi spot”, najavljuju momci iz Combine Quartet benda.

Na pitanje da kada kažemo muzička scena u BiH, na šta prvo pomisle, uglas su se složili da je baš i nemamo.

“Bojim se da bi odgovor na ovo pitanje mogao biti veoma opširan, pa ću pokušati da skratim. Mislim da je pojam muzičke scene vrlo upitan, odnosno šta ko podrazumijeva pod muzičkom scenom. Ne vidim da se mnogo pažnje obraća na produkciju muzičkog stvaralaštva, bar na teritoriji našeg grada, izuzev pojedinaca koji u posljednje vrijeme tu i tamo podržavaju neke autorske radove, a složićete se da produkcija čini veoma značajan dio muzičke scene. Naša muzička scena se svodi na kafanske svirke, koje imaju svoje čari, kako za muzičare, tako i za publiku, ali problem nastaje onda kada ne svirate muziku koja je za široke narodne mase, i kafanama niste isplativi. Tu naša scena gubi bitku”, mišljenja je Trkulja.

Jelen Music Show podržava autorske bendove i pomaže u promovisanju istih, što je, ističe Trkulja za svaku pohvalu, jer smatra da ti bendovi dobijaju jako malo pažnje medija, osim ako su isplativi pa se na njima može zaraditi.

“A ja podršku medija i kulture na državnom nivou zamišljam upravo tako da određeno tijelo vrši selekciju i u medije pušta muziku koja za cilj ima nešto malo uzvišenije od poluprimitivne proste ljubavne jadikovke koja slušaocima ne otvara nikakve vidike u smislu bogatstva muzičkog doživljaja, nego ih ograničava kako jeftinim zvukovima, tako i jeftinim tekstovima, nazovimo pjesama, a omladinu pravi još zatucanijom i naravno ubija svaku volju za obrazovanjem i onesposobljava ih za dožvljavanjem bilo kakve vrste umjetnosti”, smatra Trkulja.

On ističe da jako mali broj ljudi ima vremena i volje da se pozabavi izborom muzike koju konzumira, jer su zauzeti svojim svakodnevnim obavezama, ali su upravo mediji ti koji bi trebalo da vrše selekciju.

“E sad, da li mi to želimo, to je drugo pitanje”, naglašava Trkulja.

Kada su u pitanju planovi sastava Combine Quartet, ističu da im je u cilju da svoj autorski materijal sviraju što većem broju zainteresovane publike.

“Sigurno je da ćemo pokušati da se prijavimo na neki od festivala jazz muzike u regionu, pa ako prođemo, a i ako nam naše obaveze to dozvole, idemo da radimo ono što jako volimo, da sviramo. Ako se ukaže prilika da se taj naš audio materijal objavi, rado ćemo iskorititi tu opciju”, kaže za kraj našeg razgovora Dejan Trkulja.

Combine Quartet čine: Dejan Trkulja, Stefan Tešanović, Dejan Đorđević i Milan Savić

AUTOR: Mirna Pijetlović

Možda će vam se svidjeti i ovo...