Header

Urban Instinkt: Spremni sve da daju za muziku

Tuzlanski bend Urban Instinkt vrijedno priprema autorski album koji bi uskoro trebao da se nađe pred publikom, a mi smo razgovarali sa njihovim frontmenom Mirzom Čardžićem  o svim detaljima njihovog muzičkog čeda simbolilčnog naziva „Spreman sve da dam“.

Dotakli smo se i brojnih drugih tema vezanih za muziku, ali i o njihovoj saradnji sa Edom Maajkom koji im je, kako su ispričali za Jelen Music Show, veoma pomogao u njihovom autorskom radu.

Bend Urban Instinkt je žanrovski Rapcore bend i sastoji se od četiri člana. Trenutnu postavu benda čine Benjamin Hakić solo gitara, Edo Muminović ritam gitara, Sead Hadžic bubanj i Mirza Čardžic Charge bass i vokal.

JMS: Možete li nam otkriti nekoliko detalja o albumu? Šta je to što publiku čeka kada „Spreman sve da dam“ ugleda svetlost dana?

Mirza: Što se tiče našeg albuma on će da nosi simboličan naziv „Spreman sve da dam„ kako se i zove jedna od pjesama. Na albumu će se naći osam pjesama među kojima i dvije pjesme za koje smo izbacili video spotove „Daj joj keš“, koju smo radili sa Edom Maajkom i  „Kum“. Tematika naših pjesama nije bazirana samo na jednoj temi nego svaka pjesma ima posebnu priču za sebe. Dok, na primjer, jedna pjesma govori o problemu trgovine ljudima, već druga se bavi položajem mladih ljudi u ovoj zemlji kroz prizmu psihosocijalnog stanja u kojem se naše društvo nalazi. Svaka pjesma je priča za sebe i ni jedna, ni temom a ni muzikom ne liče jedna na drugu. Album snimamo u studiju „MAT“ u Tuzli, a producent nam je profesor Dragan Divjak, čovjek čiji rad itekako cijenimo i poštujemo. Dragan je zadužen za snimanje i miksanje albuma. Mastering albuma će nam raditi firma „New Alliance East“ iz Cambridge, Massachusetts, U.S.A. Što se tiče izdavačkih kuća još smo u pregovorima, a u planu imamo saradnju sa još jednim poznatim muzičarem, ali to neka ostane iznenađenje. Barem za sada.

JMS: Imate li u planu još neki spot sa nadolazećeg albuma?

Mirza: Trenutno radimo na trećem video klipu za pjesmu „Španac„ koji ćemo snimati u Tuzli, a koji bi trebao da izađe za neka dva mjeseca. Sama ideja spota i tematika pjesme je jako aktuelna. Iskreno, jako sam uzbuđen u vezi tog projekta.

JMS: Vaša pjesma i spot za numeru „Kum“ proteklo ljeto je bila itekako zapažena kod publike. Možete li nam nešto više reći o toj pjesmi spotu, reakcijama?

Mirza: Reakcija publike je bila uglavnom pozitivna. Oni koji prate naš rad i slušaju sličnu vrstu muzike itekako su se pronašli u toj pjesmi. Kompletan spot je sniman u Osijeku sa par scena sa metal festivala u Đakovu gdje smo tu noć svirali. Pjesma je bila skoro tri mjeseca na prvom mjestu na HRT Radio Split u emisiji „Urbis“ , a video spot je imao svoju premijeru na CMC muzičkoj televiziji.

JMS: Sarađivali ste i sa Edom Majkom na pjesmi „Daj joj keš“. Koliko vam je bila značajna ta saradnja, a kada je u pitanju vaš autorski rad? Da li vam je Edo dao neke korisne savjete?

Mirza: Sa Edom se poznajemo jako dugo, još iz doba kada je on boravio u Tuzli. Dok sam svirao sa svojim starim bendom, susretao sam sa njim po podrumima gdje smo imali probe. Edo je tada svirao u bendu Defence. Ideja da zajedno snimimo pjesmu postoji dugo, ali smo tek 2016. godine uspjeli da je konačno realizujemo. Edo Maajka nam je jako puno pomogao u našem radu. Veoma ga cijenimo kao umjetnika i kao čovjeka, jer je jedan od veterana i najboljih MC-ijeva na Balkanu. Ovim putem mu se zahvaljujem na svemu.

JMS: Kakvo je vaše mišljenje o BiH muzičkoj sceni i da možete, šta biste vi to promijenili kako bi autoski bendovi dobili mjesto koje zaslužuju?

Mirza: Što se tiče BiH muzičke scene, moje mišljenje je da joj je potrebno treba osvježenje u svakom pogledu. Mislim da se na našoj sceni previše prilika daje ispranim kopijama ex yu bendova, dok se drugi žanrovi muzike smatraju prežestokim, predirektnim ili da pojednostavim, ne daje im se dovoljno prilike, a ni prostora. Za to su jednim dijelom najviše krivi pojedini muzički urednici koji slabo  danas idu u korak sa vremenom. Da bi autorski bendovi dobili svoje mjesto koje zaslužuju moraju prvo da rade na sebi, a nakon toga da im se pruži pogodno tlo na kojem će moći da se razvijaju. Ništa ne dolazi preko noći i svaki trud se na kraju isplati. Pod terminom pogodno tlo mislim na alternativne radio stanice, alternativne festivale kao i tv kuće. Tih stvari nedostaje u BiH. Ali ja sam iskreno optimista i to ne bez razloga. Sa Urban Instinktom smo prošlih par godina odsvirali dosta koncerata i festivala na kojima smo upoznali super mlade i pozitivne ljude koji rade na sebi i znaju šta hoće. Ono što im treba jeste da ih neko usmjeri i da im da priliku da pokažu šta znaju i umiju.

AUTORKA: Mirna Dušanić

Možda će vam se svidjeti i ovo...