Header

Stube

Sassja    25

Kada Sanela Halilović a.k.a. Sassja, prva žena najžešće hip hop ekipe u BiH – FM JAM, napiše tekst, imate osjećaj da vas je pogodila strijela direktno u srce i okrenula vam cijeli svijet. Međutim, ako ste pomislili na Amorovu strijelu ljubavi, na totalno ste pogrešnom tragu, jer Sassjine strijele surovo iskreno pogađaju svaku “bolest” našeg društva. Ovaj put Sassja svojim tekstom za pjesmu “Stube” progovara o veoma osjetljivoj tematici – nasilju, ulozi žrtve i nasilnika.

U intervjuu za Jelen Music Show sa Sassjom smo razgovarali o ovoj, ali i još nekoliko drugih pjesama koje su dio njenog svježe “skuvanog” albuma “No Problemo”, spotovima, saradnji sa Darkom Rundekom, društveno angažovanim testovima, planovima.

JMS: Pjesma i spot za numeru “Stube” nose izuzetno snažnu poruku borbe protiv nasilja. Koliko je za tebe bilo inspirativno, ali i teško raditi na ovoj pjesmi s obzirom da smo, na žalost, okruženi nasiljem?

SASSJA: Bilo mi je teže poslije, kada sam napravila pjesmu, pustiti je recimo jednoj ženi koja je bila žrtva strašne torture. Samo stvaranje mi ne može biti napor iz prostog razloga što je to moja sopstvena inspiracija, ideja, pa se tekst uglavnom spontano dešava. Jako mi je drago da mi je Fokus poslao ovaj beat jer ne znam koji drugi bi odgovarao ovom tekstu.

JMS: Koliko zapravo društveno angažovana muzika može da utiče na neke promjene u društvu? Kakve su reakcije na pjesmu i spot?

SASSJA: Sa Vive Žene sam učestvovala u akcijama promocije nenasilja i nekoliko žrtava mi je prišlo tražeći pomoć i informacije kome da se obrate. Već dan-dva nakon što je pjesma izašla vidjela sam da je imala nekog efekta i upoznala osobe koje su odlučile napraviti promjene i tražiti pomoć. Biće mi drago i ako mlađe generacije uče kroz pjesmu i glasno progovaraju protiv svakog ko drugima narušava sigurnost i slobodu.

JMS: I spot kao i pjesma, upućuje na probleme nasilnika i žrtve. Možeš li nam nešto više reći o njegovom nastajanju i ekipi koja ti je pomogla da ideju sprovedeš u djelo?

SASSJA: Jasmin Jatić i ja smo se prilično uhodali za spotove na ovom albumu, pa je tako bilo i za ovaj spot. Pomogao nam je i cijeli tim, skupa sa Pozorištem Mladih Tuzle. Hvala Oliveri, Kemalu, Damiru, Jasni i Kazni.

Možda će vam se svidjeti i ovo...