Header

Tamo

Start    35

Društveno angažovana tematika okupirala je i muzičare bihaćkog benda „Start“ koji su nedavno objavili pjesmu i spot za numeru „Tamo“.

Za Jelen Music Show su ispričali kako je nastala pjesma, šta su sve doživjeli snimajući spot, a porazgovarali smo i o njihovim počecima i stavovima prema autorskoj muzici.

Trenutni članovi benda su: Saša Mirković (vokal gitara); Anes Zulić (bubnjevi); Šahsudin Osmanović (bass gitara); Elvis Hodžić Pinky (orgulje i klavijature); Nevsad Bečić (solo gitara).

„Pjesma govori o odlasku mladih ljudi u druge zemlje u kojima Sunce zalazi isto kao i u BiH. A kada se čovjek okrene oko sebe vidi da ovdje ima sve za miran i skroman život. Pjesma se dotiče i samostalnosti žena i njihovoj potpunoj jednakosti u društvu”, opisali su ukratko svoj rad na pjesmi “Tamo” muzičari benda Start.

Bend uz pomoć prijatelja sa RTV USK-a, Amira Selimovića (kamera), Ekrem Halilagić (dron) i Nasko Kišmić (montaža) snima svoj prvi spot, koji je odrađen za jedan dan.

„Frontmen Sale i Nevsad kao gitarista se nalaze na biciklu i uz zamjenjenu gumu  našeg gitariste, koja je pukla na gradskom asfaltu, sreću orguljaša Elvisa koji se vraća sa posla, te ga vode sa sobom kroz kestenovu aleju. Čuvši se sa bubnjarom Anesom koji je taman došao sa planinarenja, susreću se na obližnjem brdu, gdje smišljaju scenu kako da Armin (bass) dobije svoju ulogu u spotu. Samo par dana pred snimanja spota zbog velike količine privatnih obaveza, Armin napušta bend“, pričaju nam muzičari svoje avanture sa snimanja spota.

Smišljajući scenario za „odbjeglog“ prijatelja, bend zajedno sa ekipom snimatelja kreće na Plješavicu i tamo nalaze mladi bračni par koji je podigao šator, kako bi se izvjetrio pred zimsko pakovanje. U spotu se pojavljuje i njihova trudna prijateljica, a iz benda poručuju da ostatak priče gledaoci otkriju gledanjem spota i slušanjem pjesme.

„Kao anegdotu sa snimanja spota, naveli bismo da smo cijelo vrijeme snimanja duvali gumu koja je na samom početku pukla. Čak ima i par kadrova na kojima se vidi duvanje gume, jer više nismo mogli izbjeći taj kadar. Za dio spota u kojem se akteri brže kreću je ponajviše zaslužan pas, koji je iz čista mira poželio da se bend i ekipa snimatelja malo brže kreće prema „Tamo“ da ne bi bili u najmanju ruku uhvaćeni za određeni dio tijela”, pričaju uz smijeh iz benda Start.

Možda će vam se svidjeti i ovo...