Header

Vrući tron – Brutal protest

“Vikom na ekserima” kao novi žanr u hip-hopu

Banjalučki hip hop sastav “Brutal Protest” ove sedmice se našao na prvom mjestu Top 7 liste sa pjesmom “Disko”, te su tako potvrdili, ali i opravdali veliko povjerenje koje dobijaju od publike.
Razgovarali smo s njima o tome koliko je Jelen Music Show značajan za afirmaciju bendova koji njeguju hip hop zvuk. Otkrili su nam šta povezuje eksere i Vikom, otkud u cijeloj toj priči Bracini bećari, te podijelili anegdotu o “nestanku” jednog svog člana-Luče.
 
Koliko ustvari Jelen Music show doprinosi afirmaciji autorskih bendova i koliko vama lično znači što ste se upravo vi tu našli?

BRUTAL PROTEST, Željko Žilić – Žila:

Naravno da nam mnogo znači. Svaki fokus na naš rad, ili bilo kakva vrsta promocije našeg rada znači da smo uradili dobar posao i da je neko to prepoznao. Muzički formati ovog tipa su mi uvijek bili odlični, jer promovišu domaću muziku i muzičare, tako i stvaranje neke vrste takmičarskog duha među domaćim bendovima, što vodi ka podizanju kvaliteta i kreativnosti na domaćoj sceni. Drago nam je što je publika prepoznala naš trud i rad i nagradila nas prvim mjestom.

 
Možete li nam otkriti šta se to u stvari sve dešavalo prilikom snimanja pjesme i videa “Disko”? Kako se rodila ideja i na koji način ste došli do same realizacije?

BRUTAL PROTEST, Željko Žilić – Žila:

Izazov je napraviti mješavinu Steve Miller benda, Bracinih bećara i Brutal Protesta. Sama idejastvaranja teksta, muzike i spota se može opisati kao “Vikom na ekserima”. Možda bi čak mogli napraviti taj žanr u hip-hopu! A to bi moglo izgledati kao mješavina narodnih umotvorina i repa sa rock/elektro muzikom sedamdesetih. Na pjesmi smo dosta radili Petar i ja, što se tiče muzikei aranžmana. Htjeli smo pobjeći od klasičnog aranzmana u hip-hopu, napraviti nešto drugačije, da pjesma ima svojprepoznatljiv pečat, tako da smo se baš posvetili samom projektu. Ideja je na početku bila da se radi i spot, pa smou suštini dosta stvari radili uporedo. To je i razlog objavljivanja pjesme kao paketa sa video materijalom, jer u suštini i moramo dodati da nažalost,pjesma kao pjesma više ništa ne znači ako nema video spot.

 
jms_vruci_tron_brutal_protest_2
 
Interesantno je da ste dok ste stvarali “Disco” izgubili svog člana Luču. Šta se zapravo desilo?

BRUTAL PROTEST, Željko Žilić – Žila:

Ta anegdota sa snimanja, tada nije bila zabavna nimalo. Naime, snimljen je spot mjesec dana prije premijere, sve je bilo spremno za rad, samo se čekala pjesma sa masteringom. Međutim, spot smo počeli montirati dva dana prije zvaničnog datuma izlaska. Prvi dan deset sati, a drugi dan četrnaest sati je bilo potrebno da se sve završi. Ali, u procesu rada naišao sam na jedan problem, a to je da nemam snimljen Lučin dio uopšte, jer nije bio na prvom snimanju, pa smo zaboravili poslije na to potpuno. Par sati prije objavljivanja spota on dolazi u studio da snimimo njegov dio za spot! Kada je to snimljeno, i kada nije više bilo vremena za dosnimavanje, primjetim da Sani (basista) nije u toku snimanja izgovorio dobro dvije riječi, tako da ga nismo mogli uklopiti niti dosnimiti ponovo i nema ga u spotu.

 
Koliko se, po Vama, pruža medijskog prostora mladim autorskim bendovima iz BiH i kakvi su problemi sa kojima se susrećete kada je u pitanju promocija Vašeg rada?

BRUTAL PROTEST, Željko Žilić – Žila:

Imali smo dosta lošeg iskustva u prošlosti, vjerovatno zbog samog početka kada nismo bili prihvaćeni od strane “šire” publike, pa nismo bili dovoljno interesantni. Situacija se promjenila na bolje u posljednje tri godine. Mediji su dosta pristupačniji, sami se javljaju. Vjerovatno je u Banjaluci muzičko zatišje, ali nadam se da je to samo zatišje pred buru dobre muzike koja nas tek čeka.

 

Možda će vam se svidjeti i ovo...

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *