Header

Zenički bend “Pakleni toranj” predstavio novi album!

Zenički bend „Pakleni toranj“, koji stvara autorsku muziku, nedavno je objavio novi album. Bend je osnovan 2016. godine i od tada su postali prepoznatljivi na bh. muzičkoj sceni. Svojim tekstovima djelimično potvrđuju kritičan odnos prema postojećem stanju u društvu, ali su, kako kažu, više priklonjeni tradicionalnim vrijednostima, koje su potvrđene od davnina i nalaze svoju afirmativnu komponentu u ljubavnoj pjesničkoj tematici.

“To znači da u našoj poetskoj strani pjesama leže izvorne vrijednosti kao što su ljubav i poštovanje prema univerzalnim vrijednostima”, kažu iz Paklenog tornja, kojeg čine profesor Željko Stapić, bas gitara, Amor Mulahalilović, solo gitara i radijski voditelj Edin Sinanović, vokal.

I sam naziv ovog rok benda aktuelizuje relevantan problem grada Zenice, pa se mogu smatrati autentičnim zeničkim bendom.

“Kada je riječ o nazivu ‘Pakleni toranj’, to je latentni i ambivalentan odnos prema vlastitom gradu. S jedne strane, još od davnina, Željezara je metaforički predstavljena kao majka hraniteljica, a s druge strane dolaskom novih tehnologija i rastuće osjetljivosti na ekološka pitanja, Željezara postaje problem sama po sebi. Stoga je i ta artikulacija slika dimnjaka iz kojih izlazi vatra i taj otrov, našao svoju simboličku afirmaciju i u nazivu naše grupe ‘Pakleni toranj’”, ističu iz benda.

Neke od njihovih pjesama su „Novi dan“, „Želim pobjeći“, „Treći Njutnov zakon“, „Nirvana“, „Da si sada tu“, „Horoskop“, „Košmar“, a s obzirom na to da sviraju uglavnom rock, zadovoljni su brojem onih koji slušaju njihovu muziku, što potvrđuje i veliki broj pregleda na YouTube kanalu njihovih video i audio snimaka.

“Kad je riječ o onoj širokoj, pretežno mladoj publici koja je prisutna na etabiliranim društvenim mrežama, možemo reći da upravo oni nalaze ono što uglavnom traže u muzici, a to je grupa koju čine pojedinci iz njihovog bliskog socijalnog okruženja i to smatraju garancijom da se i njihovi vlastiti stavovi i vrijednosti reflektuju kako muzički, tako i poetski u našim kompozicijama”, ističu iz Paklenog tornja.

S obzirom na to da imaju 20 kompozicija koje su snimili, žele organizovati koncert u Zenici, te tako predstaviti svoj rad i snimljeni muzički materijal.

“Tu se nameće potreba da taj muzičko-kulturni događaj bude, kako organizacijsko-tehnički i medijski popraćen s jedne strane, tako i potreba da se to shvati kao lokalni događaj od šireg društvenog značaja. Za očekivati je da projekat bude djelimično podržan i od strane zvaničnih gradskih vlasti, čime bi u potpunosti i adekvatno bio muzički i kulturno prezentovan”, dodaju na kraju članovi benda “Pakleni toranj”.

Singlove sa aktuelnog albuma ovog zeničkog benda poslušaj OVDJE!

Danas izdvajamo singl “Da si sada tu”!

#slusajdomace

Možda će vam se svidjeti i ovo...