Header

Zona isključenja: Na medijsko nebo neophodno je upisati kvalitet

Naše pjesme su često srećne ili nesrećne ljubavne priče koje se isprepliću ljudskim životima i na koje niko nije imun. Valjda se tako i naši fanovi poistovjete sa tekstovima koje pišemo.

Riječi su ovo članova benda Zona isključenja iz Goražda koji su nedavno objavili svoj treći autorski album “Trenutak, Sat, Godina”, kao i spot za unplugged verziju njihove pjesme “Vila”.

Zonu isključenja čine: Admir Hurem, vokal, Senko Borovac, bas, Dženan Hadžović, klavijature, Jasmin Bešlija, bubnjevi i Omar Softić, gitara. Za Jelen Music Show su ispričali sve o novom albumu, pjesmi Vila, prisjetili su se i nekih anegdota sa snimanja, a popričali smo i o malo ozbiljnijim temama kao što je stanje na BiH muzičkoj sceni, a otkrili su nam i šta planiraju u skorije vrijeme.

ZONA 2 (1)

“Sam album je osvrt na 21 godinu postojanja te 8 godina diskografske pauze koje su nama preotekle kao dlan o dlan. A tako zapravo i životi prolaze, proguta ih brzina moderne svakodnevnice. To upravo simbolizuje i omot albuma i artwork koji ga prati”, istakli su iz Zone.

Pjesma “Vila”, koja je do sada osvojila srca mnogobrojne publike je akustična verzija pjesme koju su izdali na prošlom albumu.

“U jednom televizijskom nastupu smo je odsvirali upravo ovako akustično što se veoma svidjelo publici pa smo ušli u studio i jednostavno snimili tu emociju koju je naš basista imao dok je radio akustični aranžman za pjesmu. Uslijedio je poziv našem prijatelju i fotografu Edinu Džeku i vrlo brzo smo došli do jednog minimalističkog crno-bijelog prikaza kojim smo jako zadovoljni, a izgleda da se i publici sviđa”, kažu ovi talentovani muzičari.

ZONA TSG Black

Ističu da su anegdote sastavni dio svakog boravka u studiju i definitivno nešto po čemu pamte svaku “karantinu”.

“Omiljena nam je svakako ona kad nas je posjetio prijatelj u trenutku preslušavanja snimka. Svi smo šutjeli, pa je on mislio da se ne smije pričati, te se trudio da što tiše otvori konzervu piva i sav se preznojio kad je pivo zašištalo… U tom trenutku je neko i dao komentar na snimljenu dionicu pjesme, a on sav onako u strahu: “Pa što ne kažete da se smije pričati, ja ko ninja otvaram pivo”, podijelili su sa nama dio svoje intime iz studija članovi benda.

Zona je, kažu ovi sjajni muzičari, dugo bila demo bend i svirali su po raznim festivalima širom BiH gdje su upoznali dosta dobrih muzičara i imali priliku slušati i svirati sa vrhunskim bendovima.

“Međutim, problem je u medijima ili barem onim sa jačom infrastrukturom, jer ne daju dovoljno prostora kvalitetu, već nečemu što će njima osigurati brže prihode. Tako imamo pregršt talent show programa koji pokazuju da kvalitetnih izvođača ima u BiH i za kratko, dok medijima to odgovara, oni postanu zvijezde… Međutim, mnogi se brzo ugase jer se medijski fokus okrenuo na drugu sezonu… itd. Tako da, bendovi i izvođači su tu, samo im treba podrška”, smatraju ovi muzičari.

Prema njihovom mišljenju, medijska podrška je krucijalna i apsolutno bitna.

„Ma koliko da je neko dobar, bez adekvatne medijske promocije niko neće imati priliku da čuje, ili hoće, ali to sad govorimo o malim skupinama ljudi koji istražuju i istinski posvećuju vrijeme i pretrazi po netu za nečim novim, nečim dobrim. Imamo i mnoge primjere kako su mediji napravili zvijezde od nekih koji to kvalitetom i ne zaslužuju, ali sa pravom kampanjom, sve se može”, kažu muzičari Zone isključenja.

ZONA 3

Za sami kraj našeg razgovora otkrivaju nam neke planopve za budućnost, ali i kako imaju poseban ritual nakon svirke – kako ostavljaju instrumente jedan po jedan, bratski se zagrle, kao neki sportski tim.

“U planu je da uskoro snimimo još dva spota, te da napravimo mini turneju po BiH, sviramo po klubovima, ali i bitnim festivalima u zemlji i regionu. Na studijskom planu prije narednog “redovnog” albuma planiramo pripremiti unplugged album, koji bi vjerovatno imao i DVD izdanje”, kazali su na kraju i dodali da jedva čekaju da aktivno krenu da rade ono što najviše vole i u čemu najviše uživaju, a to su koncerti.

 

AUTOR: Mirna Pijetlović

Možda će vam se svidjeti i ovo...