Jelen pivo
Header

Crvena jabuka

Crvena Jabuka jedan je od najdugovječnijih bendova na ovim prostorima. Bend je osnovan u Sarajevu 1985. godine. Originalnu postavu činili su Dražen Ričl, Zlatko Arslanagić, Dražen Žerić, Aljoša Buha i Darko Jelčić.
Svoj prvi album pod nazivom “Crvena jabuka” sa hitovima “Bježi kišo s prozora”, “Dirlija” i “Sa tvojih usana” bend izdaje 1986. godine. U Splitu, januara 1987, snimaju svoj drugi album “Za sve ove godine”, posvećen Ziji i Aljoši. Album su snimili preostala tri člana iz originalne postave – Cunja, Zlaja i Žera. Nakon toga izlaze albumi “Sanjati” (1988) i “Tamo gdje ljubav počinje” (1989) te dupli live album “Uzmi me kad hoćeš ti” snimljen u Domu sportova u Zagrebu. Šesti album “Nekako s proljeća”, na kojem gostuje Kemal Monteno, snimaju 1991.
Zbog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bend odustaje od planirane turneje. Rat uzrokuje i ponovnu pauzu benda.
Bend se ponovo okuplja 1995. sa novom postavom: Žera, Cunja, Krešo (bas gitara), Mario Vuković-Jimmy (gitare), Danijel Lastrić (klavijature), Nikša i Dilajla i kreću na turneju po Evropi (Njemačka, Austrija, Švicarska i Makedonija]. Novi album izdaju 1996. pod nazivom “U tvojim očima”. Autori pjesama su Zlatan Fazlić-Fazla i Saša Lošić-Loša.
Od samog početka Crvena Jabuka je ostavila brojne istaknute pjesme i albume na kojima su odrastale mnoge generacije, a cijeli niz se nastavio i do danas albumima i kompilacijama.

Videos