Jelen pivo
Header

Divan

Divan je bosansko-hercegovački pop&rock bend nastao 2006 god. u Tuzli. Osnovali su ga Elvis Salkić (vokal) i Omer Pepić (bivsi gitarista, svirao u prvoj postavi na albumu “Jednina”). Već od samog osnivanja benda insistira se na snimanju autorskih kompozicija, pa tako iste godine započinju snimanje albuma prvenca u Long play studiju u Sarajevu. U tom periodu, uporedo sa snimanjem albuma Divan je aktivan nastupajući širom BiH uključujući i nekoliko festivala.

“Sevdah proljetni” je prvi singl s kojim se pojavljuju na bh muzičkoj sceni. Takodjer, s pomenutim singlom učestvuju na “Bihaćkom festivalu” gdje u konkurenciji od tridesetak kompozicija Divan osvaja drugu nagradu publike. Zanimljivo je da su već na prvom javnom nastupu pobrali odlične kritike publike, a pjesma “Sevdah proljetni” praktično preko noći osvanula na vrhu domaće top liste BHR1, a kasnije i na drugim, komercijalnim radio stanicama u BiH. Nedugo poslije snimljen je i video spot za pomenutu pjesmu koji je emitovan u “prime time” terminima državne televizije BHT1. Vazno je istaći da je BHT prije svih prepoznala njihovu autentičnost ponudivši im diskografski ugovor koji je i realiziran po završetku snimanja albuma.

“Ruža” je drugi singl po redu koji je izašao i koji je takodjer ekraniziran. Spot je nastao u saradnji sa “Cinematix” video produkcijom iz Zagreba a režirao ga je poznati zagrebački režiser Dario Godić.

“Sretni i goli” naziv je trećeg singla. Izašao je u proljeće 2011 god. i ujedno najavio izlazak albuma. Spot je sniman na lokaciji sportskog aerodroma (Aero-klub Tuzla), a nastao je saradnjom njihovih prijatelja Sulejmana Muratovića i “Mg Art” produkcije iz Tuzle.

Divan iza sebe ima jedan studijski album pod nazivom “Jednina” na kome se nalazi devet kompozicija. Snimljen je u “Long play” studiju u Sarajevu a producent muzičkog materijala je Mahir Sarihodzić. Štampan u “Racman” Slovenija, a izašao je 2012 god. u izdanju MP BHRT-a. Cover art. Dejan Slavuljica.

Nakon objavljivanja albuma i odsviranih pedesetak koncerata Divan se iz privatnih razloga povlači sa scene i pravi trogodišnju pauzu. Medjutim, u ljeto 2016-te dobijaju poziv da budu “support” na velikom koncertu Bijelog dugmeta koji je održan na gradskom stadionu Tušanj u Tuzli. Ispostavilo se da je taj poziv kao i sam nastup bio dovoljan razlog da se bend ponovo aktivira, nastavi sa daljnjim radom, a zatim i koncertnim aktivnostima.
U tom periodu dolazi i do personalnih promjena u bendu.
Članovi prve postave Omer Pepić (git.) i Julio Djaković (bas) se povlače iz benda, a na mjesto basiste dolazi Mirza Tokić.

Feb. 2018-te nam donosi novi singl “Zima će sad”. Divan zvuči čvršće i sve izgleda kao da se najbolje osjećaju u tome. Primjetne su promjene u pojedinim segmentima, ali je i dalje zadržana savršena melodijska linija prepoznatljiva ovom bendu. Reditelj video spota je Sulejman Muratović (One Moment Studio).

 

Videos