Jelen pivo
Header

Palladio String Quartet

Palladio String Quartet je osnovan 2016. godine sa željom da publici predstavi nikad uzbudljiviji zvuk klasičnih instrumenata prilagođen pop, rok i filmskom stvaralaštvu, uz neobilazna djela klasične muzike. Prvu postavu kvarteta činili su Šarlota Šarenac Ludrovan, Renata Medinac Kaurin, Krisitna Moconja i Ozren Četković. Iste godine su u studiju snimili pet obrada bezvremenskih hitova poput “Viva la vida”, “Pompeii“, “Chandelier” i “Without you”. Nakon što je imao priliku da ih posluša na “Youtube” kanalu, američki kompozitor Dejn Brajn Frejzer izrazio je želju da postanu dio jedne sjajne globalne priče i da zajedno sa “Youtube” orkestrom odabranih muzičara iz cijelog svijeta snime njegovu kompoziciju “To have courage”. Saradnja je uspješno realizovana, te je Palladio dao svoj muzički doprinos ovom velikom projektu.
Nezaobilazna je i saradnja sa poznatom banjalučkom pjevačicom Vanjom Mišić gdje su kao kvartet u studiju snimili njene dvije autorske pjesme: “Prstima” i “Poslije ljubavi”. Zajedno sa etno grupom “Trag” su nastupali i u beogradskom Sava centru. U martu 2017. godine bili su gosti na koncertu kvarteta “Libertango” u Banskom dvoru. Svi članovi kvarteta su ujedno i članovi Banjalučke filharmonije, a pojedini među njima i orkestra Rock simfonije. Naročito je zapažen njihov cjelovečernji koncert u “Art dvorištu” Banskog dvora u Banjaluci, te “Veče Palladia” koje je održano u maju iste godine.
U sklopu manifestacije “Svjetski dan muzike” koja je održana u junu 2017. godine na tvrđavi Kastel, su zajedno sa ženskim kamernim horom “Banjalučanke” održali jedan od većih koncerata, kojom prilikom su pred više hiljada ljudi izveli i nekoliko solo numera.
Različite životne okolnosti, stručna usavršavanja i preseljenja dovela su do povremenih promjena u sastavu kvarteta, krajem 2017-te godine kvartetu se pridružuje Kristina Moconja, a naredne godine Milana Smiljanić.
U februaru 2018. godine održani su koncerti u Prijedoru i Gradišci, a u maju je uslijedio njihov prvi cjelovečernji koncert u velikoj sali Banskog dvora. U junu iste godine su održali koncert u Doboju i učestvovali u manifestaciji „Svjetski dan muzike“. Za kraj koncertne sezone u julu su održali tradicionalni koncert u Art dvorištu Banskog dvora.
Gudački kvartet “Palladio” čine: Milana Smiljanić – violina, Renata Medinac Kaurin – violina, Kristina Moconja – viola, Ozren Četković – violončelo.
Atmosfera međusobnog razumjevanja i podržavanja uz nezaobilaznu posvećenost svih članova je recept njihovog dosadašnjeg uspjeha koji njeguju poštovanjem rada i doprinosa svakog svog člana.
Svi članovi kvarteta su ujedno i profesori u muzičkim školama u Banjaluci, Prijedoru i Gradišci, a jedan od članova je asistent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Pored toga što sviraju i obrazuju buduće svirače, svi članovi pohađaju i master studije.

Videos