Jelen pivo
Header

Zoster

zoster_03

Grupa “Zoster” nastaje u jesen 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića kao potreba da se nešto kaže. Njima su se nakon godinu dana pridružili bubnjar Goran Rebac i pjevačica Marijana Pejić, i njih četvero čine okosnicu grupe. “Zmajevi”, “Flomasteri” samo su neka od imena koje su mijenjali sa svakim nastupom.

Naziv “Zoster” nastaje nakon što je Mario, prebolovao herpes zoster, a dijagnozu mu je očitovao veliki fan grupe, izvjesni Dr Miško. Herpes zoster je virus koji živi u ljudskom tijelu, a prilikom pada imuniteta, manifestira se na površini kože u vidu osipa, koji se vremenom širi, najčešće po ramenima i oko pasa. A “Zoster” je nastao kao posljedica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini.

“Zoster” smatra da je reggae muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, te ponekad i edukacije.

I ljubavi naravno…

Kada je pjevačica napustila grupu, Mario je postao glavni vokal. “Zoster” prvi put ulazi u studio 2003. godina kada snima single “Majko Jamajko”. Prolazeći kroz razne krize (najteže je bilo naći istomišljenike koji su ujedno i kvalitetni muzičari), Goran, Mario i Dražan, odlučuju snimiti demo album. To su i učinili u februaru 2004. i ne sluteći postali hit na lokalnim radio stanicama. U ljeto iste godine, grupi su se pridružili Marko Jakovljević i Atilla Aksoj oživljavajući napola mrtav bend. Prva zajednička svirka na West Herzegovina Festu donijela je i pobjedu.

Nakon prvog albuma Ojužilo, Dražan Planinić napušta bend i kreće u drugačije životne avanture, a njegovo mjesto u bendu zauzima saksofonista Boris Gutić, koji je bio gost na albumu Ojužilo. Nakon toga su uslijedili albumi Festival budala (2007) i Imači kada (2012).

Novi album Zostera Srce uzavrelo bit će objavljen ove godine, a prvi singl Gavrilo zvanično je promoviran u aprilu ove godine nakon čega je uslijedio i video spot. Album je snimljen u sljedećem sastavu:
Mario Knezović – vokal
Atilla Aksoj – gitara
Adis Sirbubalo – klavijature
Nikola Galić – bas
Goran Rebac – bubnjevi

Videos