Header

Božo Vrećo & Edin Karamazov: Kultna “Emina” u izvedbi dvojice vrhunskih umjetnika

Foto: Sead Šašivarević

Dva vrhunska umjetnika, Božo Vrećo & Edin Karamazov, predstavljaju službeni lyric video za svoj prvi singl, obradu jedne od najljepših sevdalinki, “Eminu”, s kojom najavljuju izlazak albuma Lachrimae na kojem će se naći 11 vrhunskih interpretacija.

Emina je kultna sevdalinka, jedna od najljepših ljubavnih pjesama, koju je napisao mostarski pjesnik Aleksa Šantić, posvetivši je ljepoti Mostarke Emine Sefić. Pjesma je prvi put objavljena 1902. u časopisu Kolo, a kasnije su je komponovanu izvodili mnogi umjetnici s ovih prostora, a najpoznatija je izvedba Himze Polovine. Interpretacija Bože Vreće i Edina Karamazova stoji uz rame kako s Himzom, tako i s ostalim velikanima sevdaha.

Album Lachrimae sjajan je world music albumu koji će zbližiti dalmatinsku pjesmu, bosanskohercegovačku, makedonsku, tursku i španjolsku te izbrisati granice. Božin distkinktivan vokal u pratnji lutnje baca potpuno novo svjetlo na ovih 11 odavno prepoznatih 11 pjesmama i sigurno će naići na odličan prijem kod publike i kritike. Album Lachrimae otvoriće prvi singl, Emina, a osim nje na albumu će se naći i “Bor sadila moma Evgenija,”” Ašik osta’ na te oči”, “Što te nema” i druge. Album će se na svim streaming servisima naći od petka, 18. septembra.

#slusajdomace

Možda će vam se svidjeti i ovo...