Jelen pivo
Header

Doktor počeo ordinirati albumom “Best of”

“Pacijent pokazuje vrlo nagle promjene raspoloženja. U prethodnim terapijama uočio sam nekolicinu zanimljivih načina razmišljanja koje do sada nisam susretao u praksi. Ozbiljnost njegovog stanja pokušaću ustanoviti hipno-terapijom koju ću provoditi u nekoliko različitih faza. Naredna snimka dočaraće njegovo stanje. Započinjemo s hipnozom.

Opusti se. Zamisli mjesto na kojem se osjećaš sigurno. Tvoj um luta navedenim mjestom tražeći slobodan djelić na kojem može odahnuti. Smještaš se u ugodnu i opuštenu poziciju. Tvoji kapci su sve teži, tvoje ruke su sve teže i teže. Prati moj glas.” – intro je u debitantski albuma “Best of” koji nam dolazi iz ordinacije i po preporuci riječkog Doktora.

Nakon odličnih singlova među kojima su najveću pažnju publike i kritike privukli ‘Daj bebo‘, ‘Magija‘ i ‘Gledat ćemo svijet‘, i kojima nas je upoznao sa svojim jedinstvenim plastikpop žanrom, svjetlo dana ugledala je Doktorova muzička “Best of” terapija u trajanju od 31’45”. Formula djeluje s postepenim otpuštanjem i stoga idealno dozira svih 11 sadržanih pjesama.

Kreativnost, znanje i vještine te stvaranje neopterećeno definicijama i okvirima reference su koje najbolje opisuju rad Riječanina Antonija Livaića znanog kao Doktor. Multitalentovani muzičar zadobio je simpatije mlađe publike već prvim singlom ‘Plesat ćemo sporije‘ objavljenim prije nešto manje od dvije godine, 28.2.2020. Kontinuirani rad, objave sanjivih, synth-pop, easy-listening i plesnih singlova Doktora su približile široj publici, ali i struci i kritici, čije su reakcije jako dobar vjetar u leđa i podsticaj za nove muzičke kombinacije kojima će bez sumnje pokazati novu granu plastikpopa.

Jedan od prepoznatljivih elemenata Doktorovih pjesama su njegovi tekstovi. Lako pamtljivi, interpretirani specifičnim vokalnim izražajem u kratkim, jednostavnim rimama, ipak su puno više od toga. Već nakon prvog slušanja Doktora teško je oteti se dojmu da je u novu formu(lu) ubacio nešto staro, melodiju i refren postavlja u muziku gdje ih možda ne očekujemo čime pogađa direktno u slušaočevo uho, bez napora, bez pretenzija. I kao što to dobre pjesme čine, nastanjuju se u uhu dok ih neko silom ne protjera.

Doktor na svom “Best of” albumu upravo to radi ponovo i ponovo, samo pronalazite omiljene pjesme dok ne shvatite da slušate poseban, unikatan, svjež materijal autora i izvođača koji nije ograničen jednim žanrom, jednim lancem već vješto uzima njemu omiljene stvari kojima žonglira toliko vješto da bi mu na kraju ubacili novac u šešir. Sve to zapravo i ne čudi jer je svaka od pjesama jedna priča određenog perioda njegovog života, a osobno i iskreno se apsolutno uvijek osjeti.

Svakim objavljenim singlom, Doktor je prezentovao široki dijapazon muzičkih kombincija koje karakterišu plastikpop, žanr o kojem kaže:

“Dosta je tu stvari koje su uticale na stvaranje plastikpopa kao žanra. Važna inspiracija definitivno je povezana s klasičnim rock’n’rollom u vidu Boba Dylana i Dire Straitsa, dok je ova modernija strana produkcije snažno povezana s muzikom Blinka 182, Basshuntera, Gorillaza, i modernih trap artista.”

U svojoj prvoj albumskoj plastikpop priči vrlo vješto je uklopio i goste Hokija i Balvana iz zagrebačkog kolektiva Trep nije mrtav, koji su napisali i odrepali verse u pjesmi ‘Duh’.

“Album sam zapravo idejno zamislio pred godinu i po dana, kada je izašla pjesma ‘Svijeta smak’ i nakon toga sam odlučio samo graditi koncept koji je na kraju proizveo dovoljan broj pjesama sada spojenih u cjelinu.” kaže Antonio Livaić aka Doktor i nastavlja: “U stvaralačkom smislu, razni su uticaji na albumu. Vizualno sam se možda najviše identifikovao s albumom Plastic Beach Gorillaza, a muzički je “Best of” spoj svega onog što lično slušam i u čemu pronalazim inspiraciju, od domaćeg i stranog trapa, preko hyperpopa, indie glazbe i pop-punka do klasičnog rock’n’rolla.”

Izlazak albuma prati i objava zadnjeg singla ‘Ne mogu odolit’, energične synth-pop pjesme čiju vizualnu prezentaciju potpisuju Plastikpop, Doktor i Anja Hamerlitz. Ekipa je to koja stoji iza svake maštovite ideje za Doktorove spotove, a najveću pažnju i broj fanova privukli su videom za pjesmu ‘Daj bebo’, jedan od najznačajnijih singlova s albuma. Kompatibilnost i kreativnost mladih umjetnika vidljiva je u svakom uratku kojim šokiraju koliko i oduševljavaju, a gledaocu i slušaocu ne ostavljaju prostora za ravnodušnost.

Antonio Livaić – Doktor autorski potpisuje sve pjesme, takođe i snimanje, miksanje te produkciju albuma, osim pjesme ‘Duh‘, “jedno od najzanimljivijih ostvarenja s ovog djela”, piše Maja Trstenjak za glazba.hr, čiju produkciju potpisuje ogculo.

Muzička plastikpop terapija kreativnog riječkog umjetnika preporučuje se svima, a za održavanje dobrog psihofizičkog stanja, pratite novitete iz Doktorove ordinacije.

Možda će vam se svidjeti i ovo...