Jelen pivo
Header

“Himna generacije” izazvala potpunu euforiju

Bend Dubioza kolektiv nas uvijek oduševe nečim novim i kvalitetnim, a tako je i ovaj put. “Himna generacije” prvi je singl s novog albuma koji će svjetlo dana ugledati krajem ove godine.

“Nakon što nas godinama neosnovano optužuju da predstavljamo “legitimni glas izgubljene generacije” mi smo odlučili da konačno zloupotrijebimo tu kvalifikaciju i napravimo prigodnu muzičku numeru na tu temu. Na ovim prostorima je omiljena sportska disciplina – sekiracija na duge staze – dovedena do savršenstva i ova regija je dala niz svjetskih šampiona u super-teškoj kategoriji. Sekiramo se neselektivno, neprekidno i prilikom sekiracije ne diskriminišemo teme po važnosti i mogućem uticaju na vlastite živote. Sekira nas sve – od ugroženosti južnoameričkih prerijskih oposuma do mogućeg termonuklearnog rata na korejskom poluotoku, od izbora Trampa za predsjednika SAD-a do izbora na takmičenje za najveći pjevački talent mjesne zajednice Zabrđe. Ako su neke manje važne ljudske opsesije poput ljubavi prema ženama ili alkoholu opjevane u bezbroj pjesama – onda i ljubav prema sekiraciji zaslužuje makar jednu”, poručuju iz Dubioza kolektiva.

Spot za pjesmu sniman je u Sarajevu, a u snimanju je učestvovalo 400 statista volontera koji su se javili na poziv benda objavljen putem društvenih mreža. Ovo je bilo jedno od najmasovnijih snimanja na području sarajevskog kantona još od epskih prizora iz filma “Valter brani Sarajevo”.

Za potrebe snimanja, u nekoliko je navrata blokirana glavna gradska saobraćajnica što je naravno izazvalo dodatnu „sekiraciju“ vozača koji su bili pogođeni obustavama saobraćaja.

Trenutno se bend, statisti i ekipa koja je snimala spot sekiraju kako će se spot svidjeti gledaocima i koliko će pregleda imati na YouTube-u. U pauzama između sekiranja, Dubioza kolektiv nastavlja s koncertima, pa ih publika može „uhvatiti“ na nekom od koncerata koje imaju zakazane ovog ljeta u regiji.

Spot  za pjesmu “Himna generacije” urađen je u produkciji kreativnog tima sarajevske “Fabrike”.

AUTOR: Mirna Pijetlović

Možda će vam se svidjeti i ovo...