Jelen pivo
Header

Kutak Jadranke Stojaković zasijao u RTV Domu u Banjaluci

U znak sjećanja na koleginicu i kantautorku Jadranku Stojaković, u prostorijama RTV Doma u Banjaluci otvoren je Jadrankin kutak. Na ovom mjestu pratioci života i djela ove umjetnice moći će da vide neke fotografije kao i predmete koji su joj pripadali. Život i stvaralački put velike umjetnice predstavljen je u šest tematskih cjelina. Osim muzike kojoj je do posljednjeg dana bila posvećena, Jadranka Stojaković podjednako je voljela i slikarstvo pa se na ovom mjestu uspomena mogu vidjeti i neke od njenih grafika.

„U Spomen kutku je Jadrankin životni i stvaralački put predstavljen u šest tematskih cjelina: Čarobnjaci; Putovanja, putovanja; Srce u olovci; Sve smo mogli mi; Anata Wa Dokonji i Da malo odmoriš dušu. Kist i boja, gitara i jedinstven glas ove multitalentovane umjetnice, bili su zalog njenog višedecenijskog putovanja svjetskim stazama umjetnosti, o čemu svjedoči više desetina fotografija, rukopisa, LP i CD-ova koje danas baštini i čuva Jadrankin kutak“, rekao je Adis Đubo kreator Jadrankinog kutka.

_DSC0553

Jadrankin kutak simbolično je otvoren na dan njenog rođenja, a svoje mjesto u njemu ima i knjiga Boje zvuka autorke Milke Čeremidžić koja je zajedno sa Majom Tatić idejni tvorac ovog mjesta sjećanja.

„Jadranka Stojaković nam je ostavila veliki muzički i umjetnički pečat u zalog, a koji će se periodično mijenjati i dopunjavati u Jadrankinom kutku. RTRS je ponosan na činjenicu da je Jadranka Stojaković bila član našeg kolektiva, na šta će trajno podsjećati ova novopostavljena izložba, izjavila je Maja Tatić urednica Muzičke produkcije RTRS.

Tematske cjeline, izložene u Jadrankinom kutku:

Čarobnjaci: priča o djetinjstvu i ranoj mladosti

Putovanja, putovanja: prvi nastupi, takmičenja i uspjesi

Srce u olovci: kist i boja, slike, grafike

Sve smo mogli mi: najznačajniji nastupi i takmičenja u nekadašnjoj Jugoslaviji, singlice, LP-ji, festivali

Anata Wa Dokonji: japanska karijera, albumi, nastupi, život na Dalekom istoku, muke ratne i poratne, zemljotres

Da malo odmoriš dušu: povratak kući, liječenje, život u Banjaluci, posao u Muzičkoj produkciji RTRS-a

Osim fotografija, izložen je i dio njenih muzičkih instrumenata, dio scenske odjeće, slika i grafika.

AUTOR: Mirna Pijetlović

Možda će vam se svidjeti i ovo...