Jelen pivo
Header

Veltšmerc: Stvaraoci koji služe umjetnosti nisu moderni

Banjalučki muzičar Veltšmerc ljubitelje umjetničkog alternativnog muzičkog izražaja obradovao je drugim spotom za pjesmu “Po crtama lica”, a sa njegovog aktuelnog albuma “Ogledalo u ogledalo”.

Za Jelen Music Show je ispričao sve o svom novom muzičkom poduhvatu, detaljima sa snimanja u kojima je bilo čak i opasnih situacija,  a istakao je da spot nema jednu temu, već ostavlja gledaocu da interperetira shodno vlastitim emocijama.

“Video ocrtava tu neku prazninu i tvori slike kroz priču na takav način. “Nacrtani” spotovi me nikad nisu privlačili, koji doslovno prate i objašnjavaju riječi i šta je pisac htio reći. Volim slušaoca i gledaoca uvući u to raspoloženje i dočarati te impulse, odvući ga njemu samom, tako da na svakog pjesma i spot mogu ostaviti različit utisak”, ispričao je Veltšmerc.

Ističe da izuzetno cijeni individualizam, ljude koji čuvaju svoje stavove i mišljenje, i koji nisu “isprogramirani” onim javnim.

“Jedna od dominantnih tema pjesme je dualizam, odnosno dvostrukost koja nas prati od prve do zadnje sekunde života, pogled iz dva ugla na sve, bez isključivosti. Mogućnost da i u dobrim i lošim stvarima i situacijama koje nam se događaju i koje su sveprisutne, možemo dvostruko da ih posmatramo, jer smo svjesni, kao Demian”, pojašnjava emociju svog umjetničkog djela ovaj muzičar.

Kompletna ideja za snimanje spota, kaže Veltšmerc, potekla je iz njegove i mašte njegove djevjke, uz pomoć nekoliko prijateljica, te jednog od snimatelja Vedrana Ševčuka Alfa.

“Moja djevojka i ja smo opet sve u DIY maniru završili: režiju, dva seta, snimanje, šminku i kostime, montažu, kolore. Jako mi je bitno da prvobitnu ideju koja nastane prije snimanja što približnije dovedem krajnjem proizvodu, nisam za kalkulisanje u tom dijelu. Kasnije možemo da se igramo i improvizujemo”, ističe Veltšemrc.

veltsmerc 1
Kao i na svakom setu, i na njihovom je bilo dosta zanimljivih dešavanja, puno smijeha, ali i nepredviđenih, pomalo opasnih situacija, jer su snimali na klizavom terenu.

“Pokušavajući da se sa kamerom popnem uz neku liticu u potrazi za što boljim uglom snimanja, okliznuo sam se i pao. Na sreću sve se dobro završilo uz koju poderanu tkaninu i nekoliko blagih promrzlina, približio nam je detalj sa snimanja ovaj predani muzičar.

On naglašava da nema velika očekivanja kada je u pitanju muzika koju stvara.

“Svjestan sam da to nije nešto što prolazi, i da je vjerovatno previše alternativno za domaću publiku, a mi smo i mala bara puna krokodila. Tu sam sa svojom muzikom i kad imam nešto da ponudim, čuće oni koji trebaju da čuju. Ne forsiram promociju i ne želim kompromise. Neću da plivam u tom mulju, kojim moraš da plivaš i u njemu da boraviš ukoliko hoćeš da udeš u tu izmišljenu kvazi umjetničku elitu mahale, koja se stalno vrti i ponavlja kao pokvarena ploča. Ne volim licemjerje i koristoljublje, nisam pretenciozan, samo moram da stvaram u ovom mraku, mišljenja je Veltšmerc.

Na pitanje, da li se danas muzika više gleda nego sluša, Veltšmerc kaže da se muzika uvijek slušala i slušaće se, ali degenerativno vrijeme nosi i neke druge vrijednosti.

“Otuda i ta generacija publike jeftinog i lijenog podražaja, koja kao ne može da sluša pjesmu bez spota. Iako volim formu spota, volim igrani film jako, ne slažem sa trendovima, istim temama, istim forama, načinima izražaja”, dodaje Veltšmerc.

Na našim prostorima teško je, kaže za kraj našeg razgovara Veltšmerc, umjetnicima koji su posvećeni stvaranju autorske muzike, odnosno svima onima kojima je služenje umjetnosti na prvom mjestu, pa tek onda materijalne vrijednosti.

AUTOR: Mirna Pijetlović
Fotografije: Zorana Stojičić

Možda će vam se svidjeti i ovo...