Header

Sassjine britke rime surovo pogađaju svaku poru društva

Kada Sanela Halilović a.k.a. Sassja, prva žena najžešće hip hop ekipe u BiH – FM JAM, napiše tekst, imate osjećaj da vas je pogodila strijela direktno u srce i okrenula vam cijeli svijet. Međutim, ako ste pomislili na Amorovu strijelu ljubavi, na totalno ste pogrešnom tragu, jer Sassjine strijele surovo iskreno pogađaju svaku “bolest” našeg društva. Ovaj put Sassja svojim tekstom za pjesmu “Stube” progovara o veoma osjetljivoj tematici – nasilju, ulozi žrtve i nasilnika.

U intervjuu za Jelen Music Show sa Sassjom smo razgovarali o ovoj, ali i još nekoliko drugih pjesama koje su dio njenog svježe “skuvanog” albuma “No Problemo”, spotovima, saradnji sa Darkom Rundekom, društveno angažovanim testovima, planovima.

JMS: Pjesma i spot za numeru “Stube” nose izuzetno snažnu poruku borbe protiv nasilja. Koliko je za tebe bilo inspirativno, ali i teško raditi na ovoj pjesmi s obzirom da smo, na žalost, okruženi nasiljem?

SASSJA: Bilo mi je teže poslije, kada sam napravila pjesmu, pustiti je recimo jednoj ženi koja je bila žrtva strašne torture. Samo stvaranje mi ne može biti napor iz prostog razloga što je to moja sopstvena inspiracija, ideja, pa se tekst uglavnom spontano dešava. Jako mi je drago da mi je Fokus poslao ovaj beat jer ne znam koji drugi bi odgovarao ovom tekstu.

Sassja Stube 2
JMS: Koliko zapravo društveno angažovana muzika može da utiče na neke promjene u društvu? Kakve su reakcije na pjesmu i spot?

SASSJA: Sa Vive Žene sam učestvovala u akcijama promocije nenasilja i nekoliko žrtava mi je prišlo tražeći pomoć i informacije kome da se obrate. Već dan-dva nakon što je pjesma izašla vidjela sam da je imala nekog efekta i upoznala osobe koje su odlučile napraviti promjene i tražiti pomoć. Biće mi drago i ako mlađe generacije uče kroz pjesmu i glasno progovaraju protiv svakog ko drugima narušava sigurnost i slobodu.

JMS: I spot kao i pjesma, upućuje na probleme nasilnika i žrtve. Možeš li nam nešto više reći o njegovom nastajanju i ekipi koja ti je pomogla da ideju sprovedeš u djelo?

SASSJA: Jasmin Jatić i ja smo se prilično uhodali za spotove na ovom albumu, pa je tako bilo i za ovaj spot. Pomogao nam je i cijeli tim, skupa sa Pozorištem Mladih Tuzle. Hvala Oliveri, Kemalu, Damiru, Jasni i Kazni.

JMS: Na tvom albumu „No problemo“ će se naći i pjesma „Savana“ na kojoj sarađuješ sa Darkom Rundekom. Snimili ste i spot. Kako je došlo do saradnje i kako se ona nastavila? Kakve emocije su te nosile u radu sa Rundekom?

SASSJA: Družili smo više puta na nekoliko koncerata i festivala i razmišljala sam o zvuku kojeg bi skupa mogli napraviti. Tek kada sam sa Kantrijem napravila prvu verziju pjesme poslala sam Darku sa pitanjem da li bi on još na svoj način editovao pjesmu. Snimili smo pjesmu prošle godine u Zagrebu i stvarno smo se odlično proveli, a kakva je još sreća bila kada nam je Darko rekao da smo snimali preko puta mjesta gdje je Haustor imao prve probe. Zaista je veliki čovjek, a snimanje spota je i priča za sebe. Htjeli smo snimiti spot dok smo i jedno i drugo imali slobodan vikend i dok se još sunca može ugrabiti, ali nismo još sigurni kada ćemo izbaciti pjesmu. Strpljenja, desiće se kada bude pravi trenutak.

JMS: Snimila si i spot za pjesmu „S Njom“. Šta je okosnica ove pjesme, ali i spota. Šta će to publika moći da čuje i vidi?

SASSJA: Za “S Njom” su oni koji su slušali album, rekli da im se čini kao najintimnija pjesma. Ne znam, sve pjesme su dio mojih osjećanja i inspiracije, ali istina je da me jako dugo gušila tema koju ta pjesma nosi. Pisanje ove pjesme mi je bilo kao neki razgovor kod psihijatra, pa mi je trebalo i vremena i snage da sve zaokružim u cjelinu.

JMS: Kakvi su ti planovi kada je u pitanju promocija albuma, koncerti, festivali?

SASSJA: Posvetila sam se albumu, singlovima, želim poraditi na nekoliko saradnji koje sam “ostala dužna” i naspavati se preko praznika. Koncerti će doći na red kasnije.

AUTORKA: Mirna Dušanić

Možda će vam se svidjeti i ovo...