Jelen pivo
Header

Sopot

Untitled

SOPOT je bend koji već nekoliko godina ostvaruje regionalan uspjeh i bilježi jedanaestu godinu postojanja. Zamišljen je kao projekat sa jakim autorskim pečatom koji kroz saradnju sa domaćim i stranim umjetnicima stvara fuziju balkanske umjetnosti sa modernom tehnologijom, a osnovao ga je umjetnik Petar Topalović 2006. godine u Banjaluci. Sopotov autorski izraz je savremeni muzički hibrid. Taj hibrid nastaje miješanjem elektro roka sa dramendbejsom, regeom, dabom i dabstepom. Takođe, u nekim pjesmama mogu se čuti i balkanski tradicionalni muzički motivi. Riječ “sopot” na staroslovenskom jeziku znači “izvor”.
SOPOT je do sada objavio dva CD izdanja DuBalkan i Equilibrium. U decembru 2013. godine izdaje i svoj treći po redu studijski album Sopotnik za banjalučku izdavačku kuću Koliba.
Album Sopotnik prati i video spot za pjesmu Energetsko more. Na studijskim albumima bend je sarađivao sa mnogim umjetnicima, među kojima su i Dr. DAS, Hornsman Coyote, Aku Fen, L’oeuf Raide, Uzul Prod, Steph / Kaly Live Dub, Greg Snoyl, Nico Matagrin, R-Zatz,
Orhan Maslo, Bojan Albert Savić, Milan Tica.
Bend je do sada svirao u desetinama gradova, na mnogim festivalima, u koncertnim dvoranama i klubovima širom regiona i Evrope (Francuska, Norveška, Švedska, Holandija, Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH).
SOPOT je komponovao muziku za predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske “Balon od kamena” i “Radnička hronika”, za koje je dobio nagrade na susretima pozorišta BiH u Brčkom, a pojavljuje se i u srpskom filmu “Zduhač, znači avantura”, gdje je zajedno sa glumcem Nikolom Pejakovićem – Koljom komponovao odjavnu špicu za pomenuti film.

SOPOT su:
PETAR TOPALOVIĆ (vokali, sintovi i programiranje)
ĐURICA ŠTULA (bas i gitara)
MILAN AĆIMOVIĆ (sintovi i prateći vokali)
DEJAN SAVIĆ (gitara)
SAŠA PREDOJEVIĆ (bubnjevi)

Diskografija:
DUBALKAN (Menadžer, 2007)
EQUILIBRIUM (PGP-RTS, 2009)
SOPOTNIK (Koliba, 2013)

Muzika za predstave i film:
BALON OD KAMENA (Narodno pozorište Republike Srpske, 2009)
RADNIČKA HRONIKA (Narodno pozorište Republike Srpske, 2011)
Odjavna špica za film ZDUHAČ, ZNAČI AVANTURA (2011)

Videos