Jelen pivo
Header

Tibor & Baš Čelik

Za banjalučkog muzičara Tibora Tišmu ne postoje granice kada je u pitanju stvaralaštvo. Tako je nedavno okupio muzičke istomišljenike kako bi zajedničkim kreativnim snagama pokrenuli bend „Tibor & Baš Čelik“, te publici predstavili „Za Ezru“, njihovu prvu u nizu autorskih pjesama koje su se skrčkale u jednom od najboljih studija – „Pavarotti“ u Mostaru, a pod producentskom palicom Đanija Pervana.

Frontmen Tibor Tišma govori o bendu, novim kreativnim idejama, svojim društveno angažovanim tekstovima, društvu u kojem živimo, te o problemima i ranama BiH muzičke scene.

JMS: Muzika je tvoje životno opredjeljenje gdje god te mi slušali i gledali. Tako se barem čini iz perspektive publike. Ovaj put je to sasvim nova muzička priča pod imenom „Tibor & Baš Čelik“. Pa, predstavite nam se. Ko ste, kakvu muziku svirate i kakvu poruku želite da pošaljete publici izvodeći svoje autorske pjesme?

TIBOR: Tibor & Baš Čelik nije nešto što sam zamislio da bude samo “projekat” sa strane, nije samo ekskurzija van Alexandria-e. Od momenta kad sam se povukao u svoj svijet i počeo da radim na novom materijalu znao sam šta hoću, znao sam da ovaj materijal zahtijeva nešto potpuno drugačije od onog gdje sam nekako postao jako komforan u stvaralačkom smislu. Svjesno sam odlučio da ovaj materijal treba drugačiji stav, iskustva i muzičke ukuse i na prvom mjestu jednu ogromnu količinu kreativne injekcije koja je došla od strane članova Baš Čelika, ljudi koji su osjetili da imaju mnogo toga da kažu u ovom novom “outfitu”.

Tu su Srđan Lakić na gitari, Ozren Miodragović – harmonika, Velemir Dušanić – bubnjevi, Mihailo Savić – bas gitara, Ranko Pavić – truba, a i ja sam tu da sviram nekad gitaru nekad banjo, zavisi od pjesme do pjesme. I naravno, tu je i Đani Pervan koji je producent ovog novog materijala.

Sam pravac je jako neodređen, nismo se zaključali u određen stil. Šta više, sve je dobro došlo bez predrasuda o bilo kom pravcu koji nam na probi padne na pamet, ali tekstovi i poruke su jako čisti i bez skrivanja između redova govore, tj. pjevaju od svakodnevnice apsurda koji nas okružuje, do svega ostalog što je trenutna inspiracija.

Videos