Jelen pivo
Header

Banjalučka Katarza snima novi materijal u Recording Studio MC Pavarotti

Članovi benda Katarza početkom marta ušli su u Recording Studio MC Pavarotti u Mostaru i počeli raditi na novom materijalu, za koji frontmen benda Ernest Bučinski kaže da će biti pravo osvježenje ovdašnje muzičke scene. U početku je bilo planirano da snime jednu pjesmu, ali su zaneseni radnom atmosferom i stvaralačkom energijom odlučili da se ozbiljnije prihvate instrumenata i izbace maxi singl sa četiri pjesme, a nakon toga, ako se steknu uslovi, i ostatak albuma koji će sadržavati desetak pjesama.

Katarza je krajem 2020. godine osvojila prvo mjesto na ”Banjalučkoj Gitarijadi” koju organizuje Queen Estrada i tako osvojila nagradu snimanja jedne pjesme u Recording Studio MC Pavarotti.

”Na ‘Gitarijadi’ smo odsvirali tri pjesme i uspjeli da odnesemo pobjedu. Pjesma ‘Kako da ti vjerujem’ bila je naš favorit od samoga početka, te smo nakon pobjede odlučili da nju snimimo, ali kada smo došli u Mostar i vidjeli o kakvom se kvalitetnom studiju radi dogovorili smo se da nastavimo snimati i uradimo još tri pjesme, a do kraja godine ćemo sigurno uraditi i cijeli album”, rekao je frontmen benda Ernest Bučinski.

On je dodao da je prošle godine, kada je krenulo vrijeme korone i pandemije, zbog  zatvaranja, izolacija i zabrana većina muzičara izgubila volju za rad, te da ni njegov bend nije bio izuzetak, jer nema čovjeka na planeti koji u ovo vrijeme puno izazova nije osjetio neku vrstu nelagode.

Ipak, njegove kolege i on su se uspjeli oduprijeti letargiji, pogotovo nakon osvajanja prvog mjesta na “Banjalučkoj Gitarijadi 2020”.

”Od marta prošle godine pa evo sve do danas mi se nalazimo u pat poziciji. Prošlo je godinu dana od kako se nalazimo u ovoj izvrnutoj stvarnosti. Nema nastupa, samo poneki odsviran akustičarski koncert pred malim brojem ljudi, scena kako kod nas tako i u regionu i u cijelom svijetu je totalno otišla u aut i jedino što autori i muzičari mogu da urade jeste da se uhvate instrumenata, zatvore u četiri zida i rade nove pjesme. Možda će ova nenormalna situacija razrijediti scenu i očistiti žito od kukolja. Bez žive svirke i publike nema ni muzike, ni scene, pogotovo nema rokenrola i sve mi nekako govori da će poslije ovog ludila ipak pobjediti zdrav racio i senzibilnija estetika. Nakon svega, kada krenu festivali i koncerti, vidjećemo gdje je ko i šta se traži. Publika će biti arbitar, a mislim da su se ljudi zaželjeli dobre svirke i kvalitetnih pjesama. Muzika koju trenutno radim s momcima iz Katarze inspiriše me i čini da se malo uzdignem s tla i poletim. Muzikom se zbog toga i bavim i ona je energija koja mi daje volju za životom. Zato se i nadam da će nakon ovoga crnila ipak izbiti sjaj.”, rekao je Bučinski.

 

Dok materijal na kojem bend vijedno radi ne ugleda svjetlo dana, prisjetimo se njihove numere “Kako da ti vjerujem”.

#slusajdomace

Možda će vam se svidjeti i ovo...