Jelen pivo
Header

Berin Tuzlić: Antigen naše urbane muzičke scene je neuništiv

Iz prostog razloga jer živimo u sredini koja je zauvjek inspirativna. Posmatrajući dušu i tijelo bosansko-hercegovačke scene svima je jasno da talenta nikad neće nedostajati.

Ono što nam fali kao emotivcima je više rada i respekta. Jer na žalost 10 %  je talent a 90% krvav rad i životno opredjeljenje. Suštinski kad bi se malo bolje organizovali sami muzičari i kad bi više bili pažljivi jedni prema drugima mnogo toga bi procvjetalo u našoj muzici, i napokon bi se moga uspostaviti sistem vrijednosti na cjeloj sceni.

I da shvatimo da živimo u 21. vjeku u kojem muzičari snimaju zajedničke pjesme i ako su na različitim poluloptama ove naše napaćene planete. Čudno kako fondovi za muziku kod nas ne postoje a recimo postoje za film. Čudno je da zakon na državnom nivou za kulturu i sport nemamo a imamo iz ove oblasti svjetske zvjezde.Pa šta onda drugo treba nego pjevati i o tome, materijala ne fali.

Nismo mi ničiji robovi zašto da radimo kao robovi za nekoga drugog iz inostranstva kad imamo dovoljno znanja da radimo za sebe i kreiramo čuda. Neka oni nama budu na usluzi a ne mi njima. Dovoljno imamo kreative čak i previše i zato imamo i odlične autore pojedince.Oni prave odlične rezultete u inostranstvu.

Najčudnije kod nas je kako postoji jedan određeni broj muzičara koji vole muziku, ali ne vole svirati, što je malo problem čini mi se parološke prirode.Kod nas nema velike domaće  konkurencije, ali nam mnogi mediji govore da ne žele da vrte domaću muziku (čast izuzecima kojih je premalo) pod izgovorom zvanim formatiranje, što je obična izmišljotina, jer pojedini mediji duplo naplaćuju tantijeme za stranu muziku u dogovoru sa onima koji su licencirani da autore muzike štite naplaćujući čak i on line za strance.

Realno nemamo onda baš domaćih medija dovoljno sa kojim bi se mogli pohvaliti. Već samo onih koji bi da nam udave kretivnu stranu mozga. Ali gledajući regionalne muzičke izvođače, uprkos svemu ipak smo mi ti koji su u vrhu sa brojem globalnih zvijezda među regionalnim zemljicama.

Na kraju krajeva bez dobre patnje nema ni dobre pjesme.

Možda će vam se svidjeti i ovo...