Header

Bihaćki bend Luddit objavio treći singl “Bolestan sam”

Nakon dva singla koji su odlično prošli kod publike, bihaćki bend Luddit objavio je svoju treću pjesmu “Bolestan sam”. Još jedna njihova pjesma koja nosi snažnu i neobičnu poruku. Novi singl je snimljen u studiju Amadeus kod Nemdžada Alića, dok su spot radili Dinko Abdić i Erko Duratović.

Poznatu misao Karla Gustava Junga „U normalnim vremenima luđaci su u ustanovama, u vrijeme krize oni nas vode“, ovi momci su vidjeli kao najprikladniju da u svega nekoliko riječi objasne smisao nove pjesme.

“Šta dobijemo kad spojimo perverzno narcisoidnu osobu (nekontrolisana želja da im se drugi dive i sklonost da udovolje svojim željama na štetu drugih) i moć? Prošlost nam je pokazala da je po pravilu rezultat takvog spajanja velik broj mrtvih. Radi se o jednoj od najopasnijih bolesti od koje nejčešće ne umire onaj koji je bolestan nego ljudi oko njega. Ovakve osobe karakteriše pretjeran osjećaj samobitnosti, preokupacija maštanjima o bezgraničnom uspjehu, moći, uvjerenje da su posebni, nedostatak empatije, arogancija itd. Takvim osobama je potrebna publika, teatar koji se pretvara u groblje, jer ne postoji vođa bez sljedbenika („individualna ponuda na kolektivnu potražnju“, Trocki). Njihovo se „mesijanstvo“ javlja u doba njihove egzistencijalne krize kada umjesto da spašavaju sebe, počinju da „spašavaju“ druge (pleme, naciju, klasu), i na taj način odlažu svoj psihički slom. Dobro razmislite kad sljedeći put budete birali vašeg mesiju”,  pojasnili su članovi  Luddita.

Bend Luddit se okupio 2018. godine u sljedećem sastavu: Edin Ruždljić, Elo Harbaš, Jasmin Paparević, Elvedin Malkoč i Jure Petrović.

Uživaj u pravom osvježenju na domaćoj sceni!

#slusajdomace

Možda će vam se svidjeti i ovo...