Jelen pivo
Header

Godišnje nagrade AMUS: Sassja najbolja mlada autorka

Godišnja dodjela nagrada AMUS-a održana je u Sarajevu, a priznanja su dodijeljena u devet kategorija.

Nagrada “Avdo Smailović” (za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike) pripala je profesoru Ališeru Sijariću.

Zdravko Čolić dobitnik je nagrade “Kemal Monteno” (za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike). Popularni pjevač zbog prethodno zakazanih obaveza nije mogao doći u Sarajevo i preuzeti nagradu, ali se putem videa zahvalio AMUS-u i prijateljima i kazao da mu ovo priznanje posebno znači jer nosi ime njegovog velikog prijatelja.

Priznanje “Fra Grgo Martić” (za promociju muzike naroda u BiH) uručeno je vokalnom ansamblu “Etnoakademik” iz Sarajeva i posthumno je dodijeljeno novinaru, putopiscu, muzičkom znalcu i voditelju Vehidu Guniću.

Nagradu “Vlado Milošević” (za muzičku publicistiku i muzikologiju) dobio je etnomuzikolog, profesor dr. Milorad Kenjalović, a Damir Imamović dobitnik je priznanja “Ismet Alajbegović Šerbo“ (za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike).

Nagrada “Slobodan Bodo Kovačević” (za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike) otišla je u ruke jazz velikanu Sinanu Alimanoviću. Mladoj tuzlanskoj hip-hoperki Sassji pripala je nagrada “Dražen Ričl” (za najboljeg mladog autora), dok je priznanje “Oskar Danon” (za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH) uručeno Lejli Trnčić.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Omeru Pobriću, te legendarnim Indexima, u čije ime je nagradu preuzeo Ismet Arnautalić Nuno.

AUTORKA: Mirna Dušanić

Možda će vam se svidjeti i ovo...