Jelen pivo
Header

Neo Stereo: “Trudimo se praviti spoj komercijalne pjesme sa nekomercijalnim zvukom”

Sa dvije autorske pjesme “Flashback” i “Kontrola”, rasplesali su i osvježili domaću muzičku scenu te donijeli funk energiju kojoj su se mnogi obradovali. Bend Neo Stereo tek počinje sa autorskim radom, ali su već pokazali da je pravac u kojem će ići originalan i inovativan, što je publika brzo prepoznala i nagradila. 

Imate 100% učinak kada je riječ o osvajanju našeg “Vrućeg trona” – prvo sa numerom “Flashback”, sada i sa singlom “Kontrola”. U čemu je tajna, odnosno šta je vaš “recept” za put do prvog mjesta?

Neo Stereo: “Mi iako smo relativno nov bend, pogotovo kao autorski bend, imamo već dosta vjernih fanova i pratioca koji nas podržavaju u ovim situacijama i glasaju za nas. Pored toga, vjerujemo da naše pjesme imaju određeni kvalitet koji slušaoci prepoznaju, jer do sada su bile skoro isključivo samo pozitivne reakcije i pohvale od publike i kolega muzičara.”

Šta je presudilo da prije nekoliko mjeseci, tokom korone, krenete praviti autorsku muziku, s obzirom na to da bend postoji više od dvije godine?

Neo Stereo: “Plan da radimo na autorskoj muzici je postojao i prije korone, ali u periodu od posljednjih godinu dana smo imali višak slobodnog vremena da pravimo pjesme, da tražimo naš zvuk i eksperimentišemo sa njim. Takođe smatramo da je autorski rad bitan faktor u postojanju i radu svakog benda i svakako će to biti bitan faktor u daljem razvoju benda Neo Stereo i našem afirmisanju na muzičkoj sceni.”

Prvenac “Flashback“ je dugo krasio prva mjesta na mnogim muzičkim listama, a istim putem je krenula i pjesma “Kontrola”. Čime se vodite kada stvarate autorsku muziku, šta vam je najbitnije?

Neo Stereo: “Nama je bitno napraviti jedan teško ostvariv spoj komercijalne pjesme sa nekomercijalnim zvukom. Naš osnovni žanr je svakako funk, ali ima dosta prizvuka rock i pop muzike te pokušavamo u takvom zvuku napraviti pjesme koje su pamtljive i pristupačne svima. Prve dvije pjesme su dobar primjer toga, sudeći po reakcijama publike, ali i naredne pjesme koje spremamo su stvarane sa tim na umu.”

Kako se rodila ideja za pjesmu “Kontrola”? Kako je protekla njena realizacija?

Neo Stereo: “Kontrola je nastala na vrlo spontan način, tako što smo “izgubili kontrolu” nad pjesmom na kojoj smo u tom momentu radili, i koja je dobila malo tvrđi zvuk u odnosu na naše ostale pjesme. S obzirom da smo bili jako zadovoljni onim što čujemo, odlučili smo da je to ipak nešto što trebamo predstaviti publici. Sama ideja i tematika pjesme se vezuju za trenutnu situaciju, za postojanje i funkcionisanje svih nas u ovo vrijeme pandemije, ali i generalno za vrijeme u kojem živimo. Kontrola je naš odgovor na ova nezavidna vremena, i nešto što vjerovatno svaki čovjek osjeća u sebi.”

Koliko je teško finansijski istrajati u naumima koje imate, kada je riječ o produkciji pjesme i snimanju spota, jer je očigledno da ne pristajete na osrednjost?

Neo Stereo: “Najveći problem je što trenutno ne možemo da sviramo i samim tim ne možemo biti samoodrživi, pa naš autorski rad zavisi od sponzora u ovom trenutku. Srećom nama zaista nisu potrebna velika sredstva da bi radili ovo, te uspijevamo da izađemo na kraj samom organizacijom. Svako od članova ekipe pored dijela sa sviranjem, ima i određeni zadatak vezan za bend.- promocija, održavanje društvenih mreža, produkcija, aranžiranje, pronalaženje sponzora, itd. Kada svako obavi svoj dio zadatka, novac je potreban u jako maloj količini – čisto da pokrije tehničke potrebe snimanja, a da se dobije kvalitetan produkt i da bude onakav kakvog smo ga i zamislili.”

Šta po vama nedostaje bh. muzičkoj sceni, a koju njenu sferu biste pohvalili?

Neo Stereo: “Definitivno nedostaje više autorskog rada i konstantne podrške samih medija. Nije dovoljno da to bude popunjavanje rubrike ”muzika” ili ”zanimljivosti” u jednoj od emisija, nego da se spotovi domaćih bendova konstantno ”vrte” kako na televizijskim, tako i na radio stanicama. Sa druge strane, potrebno je pohvaliti talenatovane muzičare i bendove kojih u našoj zemlji itekako ima, ali se kako svojom tako i greškom drugih ljudi – ne primjećuju. Sa sigurnošću tvrdimo da imamo mlade ekipe koje pariraju svjetskom nivou!”

Šta možemo očekivati u budućnosti, kada bismo mogli ugledati prvi album benda Neo Stereo?

Neo Stereo: “Od ove ekipe se može očekivati još mnogo truda i rada, a samim tim i dobrih i kvalitetnih pjesama, kojima se zaista posvećujemo srčano i sa puno duše. Album jeste ono čemu težimo, i na čemu predano radimo, kao našem kratkoročnom cilju, koji će, nadamo se, napustiti ušuškane zidove studija već ove godine. Tu naravno nije kraj, već zapravo početak, nakon kojeg težimo novim i višim ciljevima.”

Možda će vam se svidjeti i ovo...