Jelen pivo
Header

Novi singl Gibbonija “Kiša” donosi afrički zvuk

Foto: Vedran Metelko

Gotovo tačno pet godina od izlaska posljednjeg diskografskog izdanja (album Familija s Oliverom Dragojevićem), novim singlom ‘Kiša (Z’naab)’ (čitaj: zinab), Gibonni otvara novo poglavlje karijere i najavljuje budući EP  ‘U po’ ure’ koji će izaći tokom ljeta ove godine. 

‘Kiša’, koja nosi i podnaslov ‘Z’naab’, što je etiopski naziv za kišu, velika je pop pjesma, majstorski skrojenih stihova, koja svojim himničnim refrenom kao stvorenim za zborsko pjevanje publike priziva, ne kišu, nego, nadamo se, i skori povratak velikih koncerata. Uz prepoznatljivi Gibonnijev autorski potpis ‘Kiša’ je, kako i sam Gibonni kaže: ‘spoj Dalmacije i Afrike’, čemu je pridonio gostujući muzičar Haddis Alemayehu Haddinqo, svirač tradicijskog etiopskog gudačkog instrumenta ‘masinqo‘, te back vokali zbora Etiopian Moseb iz Adis Abebe, uz dodatnu podršku zbora župe Sv. Petra iz Nkeyeme u Zambiji.

‘Kišu’ otvaraju Gibi tako mili afro-gospel vokali uz afro-beat s primislima na Simonov ‘Graceland’ ili Johnnyja Clegga & Savukau.  Uz razigrani bubanj Branimira Gazdika (iz Gibonnijevog benda i grupe Elvisa Stanića) i perkusioniste Cubisma Mladena Ilića (koji na trenutke odvlači ritam i prema afro-cubani) i živahni bas kojeg je, kao i mandolinu, odsvirao producent&multiinstrumentalist Nikša Bratoš. Afro ‘sound’ začinjen vokalima kakve su Paulu Simonu podarile Ladysmith Black Mambazo spletene su u gusti muzički dreadlock s gudačkim dionicama Alemayehua i Gibinog Marka Ramljaka. Osunčana melodija s himničkim refrenom koji zove na zborno pjevanje, zaraznim beatom te skockana kao ‘organski’ srastao kompaktni broj u kojem nema solo dionica, ‘Kiša – Z‘Naab‘ je apsolutni pogodak. Jedna od onih numera koja rastjeruje oblake i zove na ples ili osmijeh. Kao ljekovita muzička pilula za huda vremena.‘, piše između ostalog o ‘Kiši’ Zlatko Gall.

Pjesmu potpisuje Gibonni, aranžman Gibonni i Nikša Bratoš, koji je ujedno zaslužan i za produkciju.

#zvukregiona

Možda će vam se svidjeti i ovo...