Jelen pivo
Header

Sunday Stories: “Živi koncerti su nas oblikovali i interakcija sa publikom je za nas neprocjenjiva”

Njihova pjesma “Karma” se zavrtjela na našoj “Top 10” listi, što je bio povod za razgovor sa sarajevskim bendom Sunday Stories koji iza sebe ima trocifren broj nastupa i koji trenutna pandemija nije spriječila u stvaranju kvalitetnog zvuka. Odlične reakcije publike na novu pjesmu nisu iznenađenje, zbog čega dolazak na „Vrući tron“ djeluje realno i ostvarivo. Petočlani bend je u „Karmu“ uključio i slušaoce koji su imali funkciju hora, a u nastavku donosimo njihov pogleda na najnoviju numeru, ali i trenutnu situaciju u muzičkom svijetu.                                              

Najnovija pjesma nosi simboličan naziv “Karma” – kako je pjesma nastala, koju poruku ste htjeli njom poslati, kao i njenim samim nazivom?

Sunday Stories: „Pjesma je nastala u naletu inspiracije, timskim radom, a naziv nije simboličan, nego je nastao po osnovu sadržaja teksta pjesme. Pitanje je samo da li vas pjesma radi ili ne radi? Mi smatramo da ona nosi pozitivnu konotaciju usmjeravanja na samog sebe, ali to je opet na slušaocima da procijene.”

Kada je riječ o jeziku na kojem pjevate – dio pjesama je na engleskom, dio na našem jeziku. Zašto ste prvobitno odlučili stvarati pjesme na engleskom, a onda se iskušali i na našem?

Sunday Stories:  “Obzirom da ne kupujemo pjesme, nego naše tekstove piše vokaliskinja Sunday Stories, Nina, onda kako je njoj inspiracija dolazila, tako smo snimali dio na engleskom dio na našem jeziku. Ipak, uz “Karmu” i “Dišem”, ostale pjesme na drugom studijskom albumu će definitivno biti na našem jeziku.”

Da li je u muzici uopšte presudan jezik na kojem se pjeva?

Sunday Stories: “Mi smo mislili da nije, ali jeste. Bitno je da svi razumiju tekst pjesme.”

Ali ipak, sve više mladih bendova odlučuje da stvara pjesme na engleskom jeziku. Šta mislite, zašto je to tako?

Sunday Stories: “Sve više bendova stvara na engleskom jeziku u nadi da će se probiti i otići odavde, jer se u BiH još uvijek slabo sluša nova domaća muzika, osim trap scene. Ipak, u zadnje vrijeme je situacija minimalno poboljšana, čini nam se.”

Koji nastup do sada vam je ostao u najljepšem sjećanju i po čemu? Možete li izdvojiti neko mjesto/grad sa vama posebnom energijom, kojem se uvijek rado vraćate?

Sunday Stories: “Živi koncerti su nas oblikovali da budemo prepoznati i interakcija sa publikom je za nas neprocjenjiva. Koncerti u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Prnjavoru, Zenici, Bihaću, Tuzli, Mariboru, Ljubljani, Skopju, Beogradu, Nišu, Tirani, Draču, Zagrebu, Podgorici kao i mnogi drugi sa sobom nose potpuno različita iskustva, drugačije ljude, nove uzbudljive avanture i priče. Radujemo se i nadamo da ćemo imati priliku nastaviti gdje smo morali stati zbog pandemije. Iako “Karma” ima more pozitivne kritike, pregledi rastu bolje nego smo se nadali, ipak će prava reakcija na pjesmu da se vidi na koncertu. Hoćemo li uistinu pjevati zajedno ili ne?”

Koji su planovi za budućnost? Radite li na novim pjesmama/spotovima?

Sunday Stories: “Radimo konstantno na drugom studijskom albumu, ali ćemo izbacivati pjesmu po pjesmu, na čemu isto radimo.”

Prvi nastup/koncert poslije korone. Kako izgleda u vašim maštanjima?

Sunday Stories: “Nadamo se da će biti uskoro i da ćemo ispuniti sva očekivanja ljudi koji toliko čekaju zajedno sa nama da sve napokon bude normalno. Sam koncert ne mora uopšte biti drugačiji nego posljednji koji smo imali u Jazzbini u Sarajevu, mada možda bi i taj bio drugačiji da smo uopšte mogli pretpostaviti da će biti posljednji do daljnjeg. Možda bi bio lošiji zbog napetosti ili bolji i duži jer je posljednji i jer bi dali, unijeli i više sebe od maksimuma koji uvijek nastojimo da damo. Ovako ne možemo znati, ali kada bi sutra svirali, što se nas tiče neka bude bar isti kao taj posljednji. Poželjeli smo, previše.”

Možda će vam se svidjeti i ovo...