Jelen pivo
Header

Cross The Line

Dubioza kolektiv, Manu Chao    43

Grupa Dubioza kolektiv i legendarni muzičar Manu Chao ponovo su udružili snage i objavili singl “Cross The Line” za koji su snimili i videospot. “Bloody, bloody border” pjeva Manu Chao u novoj pjesmi stvorenoj s Dubiozom, njihovoj drugoj saradnji nakon pjesme “Red Carpet” objavljene na albumu “Happy Machine”.

“‘Cross The Line’ se bavi migracijama i činjenicom koliko smo malo naučili od lekcija iz vlastite prošlosti. Hiljade ljudi napustilo je Bosnu i Hercegovinu tokom ratnih devedesetih godina bježeći od nasilja i tražeći spas na Zapadu. Nove hiljade danas odlaze iz BiH daleko od siromaštva i beznađa postratnog društva. U isto vrijeme iz Turske preko ovih prostora i takozvane ‘Balkanske rute’, neke druge hiljade i hiljade kreću se dalje od razaranja i gladi, prema EU i boljem životu. Taj neprestani tok ljudi, koji ne mogu spriječiti sila, bodljikava žica ni zidovi inspirisao je ovu pjesmu, odu odlučnosti, hrabrosti i snazi potrebnim da se napusti domovina i suoči s neizvjesnom budućnošću”, izjavili su članovi grupe Dubioza kolektiv.

Pjesma “Cross The Line” ujedno je i najavni singl novog internacionalnog albuma Dubioze, kojeg ova uspješna bh. grupa planira objaviti krajem januara 2020. godine.

Možda će vam se svidjeti i ovo...