Jelen pivo
Header

Dubioza kolektiv

dubioza_kolektiv_02

Nastali su u BiH, ali su odavno prevazišli njene granice. Grupa Dubioza kolektiv na sceni postoji od 2003. godine, kada su sve najbolje iz ska, punk, reggae, electronic i hip-hop muzike sabrali na jedno mjesto i javnosti ponudili potpuno novi zvuk. Prvi album pod nazivom “Dubioza kolektiv” objavljen je 2004. godine i publika ga je prihvatila sa velikim entuzijazmom.

Naredno izdanje nosi naziv “Dubnamite”, a objavljeno je 2006. godine, kada grupa počinje da širi svoje djelovanje i van granica BiH. Uslijedio je EP “Open Wide” 2006. godine, a područje Balkana osvojili su 2008. godine albumom “Firma Ilegal”, pjevajući o nacionalizmu i i sličnim tegobama ovog podnevlja. Pjesma koja je navela sve slušaoce da obrate pažnju na ovaj bend definitivno je “Blam”, numera koja je otvorila film “Na putu”, dobitnice Zlatnog medvjeda Jasmile Žbanić.

Želeći da umjesto prodavanja albuma publici poklone svoju muziku, kolektiv Dubioze odlučio je da svoje pjesme postavi na besplatno skidanje putem sajta www.dubioza.org. Uslijedili su albumi “5 do 12” (2010), “Wild, Wild East” (2011) i napokon “Apsurdistan”, koji je naprosto pokorio muzičku scenu 2013. godine i postavio rekord od čak 300.000 preuzimanja. Najpoznatija pjesma sa “Apsurdistana” je svakako “Kažu”, koja je za tri godine pregledana više od 21 milion puta na servisu YouTube.

EP “Happy Machine” objavljen je 2016. godine i predstavlja značajan korak naprijed u radu benda. Tekstovi i jezici pjesama mijenjali su se iz godine u godinu, ali je muzika ostala ista – potpuno zarazna već na prvo slušanje. Događaji u svijetu dali su im inspiraciju za nove numere, pa se u pjesmi “All Equal” osvrću na proteste u istambulskom parku Gezi, dok je pjesma “Free.mp3 (The Pirate Bay Song)” nastala kao odgovor na hapšenje osnivača sajta The Pirate Bay. Među zvučnijim imenima sa kojima su sarađivali nalaze se Manu Chao, Roy Paci, La Pegatina, Benji Webbe iz grupe Skindred

Dubioza kolektiv kombinuje različite jezike na kojima izvodi svoje pjesme, tako da su izdavali numere na maternjem, engleskom, španskom, italijanskom i pandžabskom jeziku. Poznati su po društvenom angažmanu, podsticanju građana na aktivizam i pripređivanju besplatnih koncerata tokom protesta u BiH.

Videos