Jelen pivo
Header

Ljubiš mi se

Neki plavi mjesec    62

Banjalučki bend Neki plavi mjesec premijerno na Jelen Music Show predstavlja svoj prvi autorski singl „Ljubiš mi se“, koji pjeva o sve izraženijem otuđenju čovjeka od samog sebe, od umjetnosti i kulture.

„Iako je poruka pjesme kratka i  jasna, u video spotu se pojavljuje lik koji unutar muzejskih prostora, u kojima je sniman spot, ne primjećuje umjetnost već svu pažnju posvećuje društvenim mrežama koristeći mobilni telefon”, pojašnjavaju tematiku kojom su se pozabavili u pjesmi, ali i spotu, muzičari benda Neki plavi mjesec.

Tekst i muziku potpisuje Damir Marjanović Šaba, aranžman Neki plavi mjesec u sastavu: Milena Vranjković-vokal, Marko Kelečević-vokal, gitara, Bojan Stijak-bas, Zoran Stojadinović- gitara, prateći vokal, Miloš Grbić-truba, Sava Knežević-bubanj, Damir Marjanović-bubanj, udaraljke, gitara i Albert Savić-saksofon. Sniman je u Digital Boyler studiju u oktobru 2017. godine pod producentskom palicom Ninoslava Dobrijevića Tikija.

“Zanimljivo je da je spot za pjesmu „Ljubiš mi se“ prvenstveno trebao biti spot za pjesmu „Budi moj grijeh“ koju ćemo objaviti u toku ove godine. Osnovna ideja je bila da bude snimljen iz jednog kadra. Svašta se izdešavalo od početka snimanja, a ono što smo zadržali od osnovne ideje je glavni lik koji je potpuno otuđen u muzejskim prostorima, konstantno koristi telefon i uopšte ne primjećuje umjetnost oko sebe. U pomoć priskače Dr Love koji naravno rješava stvar i šalje u pomoć mikro svemir pun ljubavi“, otkrivaju nam detalje.

Kažu da je teško bilo uklopiti naše vrijeme i vrijeme glumca koji je trebao glumiti u spotu.

„Međutim život u BiH nam decenijama nalaže da se snalazimo kako znamo, tako da je cijelo snimanje zapravo veliki poduhvat raznih raja, halfova i prijatelja sa ove i one strane Vrbasa. Sami smo to tražili, sami smo ga i uradili. Hvala svima na otvorenim srcima“, naglašavaju muzičari.

Kako nam je rekao Damir Marjanović, muzika i slušanje muzike se provlači dobrim dijelom svakoga dana njegovog života već četvrtu deceniju.

„Snaga muzike je ogromna i mi je u bendu još uvijek aktivno i sa strašću slušamo, od noiza do popa, od panka do metala, od afričkih plemena do južnoameričke salse, od ćoće do Rahmanjinova. Sve je to muzika. Dobra, vesela i iskrena. Neki plavi mjesec se zapravo i okupio kao skup ljubitelja muzike“, ističe Damir.

Mišljenja je da, nakon raspada svih nivoa državnih sistema, ni produkcija odnosno promocija autorske muzike nije ostala uskraćena od potopa i kraha.

„Bendovi se trude, ima zaista divnih muzičkih numera koje iz raznih razloga vrlo teško dolaze do medijskog prostora. Jelen Music Show svakako predstavlja baklju u tunelu medijskog mraka. Nekako mi se čini da trenutno ima više kvalitetne muzičke opreme nego ideja. Međutim bendovi rade, sviraju, festivali napreduju, napreduju i bendovi u svakom pogledu, pa tako i same ideje. Optimista sam po pitanju scene u svakom slučaju“, iskren je Damir.

Pitali smo ga i sa kakvim se problemima susreću umjetnici koji stvaraju autorsku muziku u BiH, te da može, šta bi konkretno promijenio kako bi autorska scena u BiH bila jača i bolja.

„Umjetnici su po prirodi potpuno slobodni građani planete Zemlje. Teško se sa njima manipuliše, još teže vrbuje. Rad oslobađa svakog umjetnika. Nema tu nikakvih konkretnih problema i nedoumica osim u samim umjetnicima. Neki plavi mjesec isključivo vjeruje u rad na sebi i trenutno daje odlične rezultate. Mi smo za sada izuzetno zadovoljni svojim radom i učinkom, posebno saradnjom sa gradskim institucijama kulture kao što su Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Gradsko pozorište „Jazavac“, Banski dvor Kulturni centar, „Soul Kitchen Experience Studio“, koji su nam srdačno ustupili prostor za snimanje spota. Tu su i brojni umjetnici koji su nam, svako na svoj način pomogli u radu benda. Nebo je granica, a svemir je ipak na našoj strani“, dodaje Damir.

Neki plavi mjesec priprema materijal za prvi album “Nidže veze” u kojem spajajući muziku, književnost, glumu, fotografiju, film, likovne izložbe i slično u jednu smislenu cjelinu stvaraju sami sebi prostor u kojem slobodno mogu da iskažu svoje misli i ideje.

“Proces od ideje do konačne realizacije jedne pjesme u audio i video formatu je dug i nimalo jednostavan, ali kao potpuno nezavisni umjetnici teško odustajemo. Dok god se mi zabavljamo razvijajući aranžmane, ideje i rifove uspjeh je sam po sebi zagarantovan. Tako treba i da ostane dok god se tijelo pokreće”, zaključuje za kraj našeg razgovora Damir Marjanović.

Možda će vam se svidjeti i ovo...