Jelen pivo
Header

Moon Song

Soph    85

Nekada se moramo vratiti na same početke, izvore stvaralaštva i umjetnosti, kako bismo pronašli inspiraciju i način na koji ćemo svoju emociju prenijeti na druge. Upravo to je uradio neobičan spoj muzičara iz Sarajeva i Beograda, koji su okupljeni oko benda Soph, svoje muzičke niti prenijeli publici kroz pjesmu i spot „Moon song“.

Kroz indie-rock muzički pravac, koji je baziran na isticanju akustične svirke i prepoznatljivih emotivnih vokala, pjesmu „Moon song“ izvode Sofija Petrović (vokal), Goran Đemidžić (ritam gitara), Zlatan Avdagić (solo gitara) i Samra Svraka (violina). Spot je snimao Jan Duran, a postprodukciju je radio Irnes Čavkić.

„U jednom nepreglednom moru elektronike, vještačkih glasova i pretjeranog dotjerivanja zvukova, pokušali smo da vratimo muziku na njene početke. Smatramo da ništa ne može prenijeti emociju kao par instrumenata koji stvaraju jednu privatnu atmosferu i prizivaju davno zaboravljene osjećaje. Sigurno se svako barem jednom našao u nekoj domaćoj atmosferi sa najbližim ljudima, u sitne sate i slušao nekoga od njih kako svira gitaru i pjeva neku ljubavnu pjesmu ili sevdalinku. Čovjek u tim situacijama ispoljava svoju intimu, a potvrđuje je knedlom u grlu ili se ipak istinski naježi“, istakli su članovi benda Soph.

Cilj njihove pjesme je, kako kažu, upravo probuditi tu atmosferu i pokazati da danas muzika ipak ne mora služiti samo za zabavu i prodaju, već da ostane nešto i za šta se možete vezati i poistovjetiti.

„Anegdote sa snimanja uglavnom su se vrtile oko dvije stvari: fotelje i balona. Ovu fotelju za koju smo smatrali da bi mogla biti interesantan detalj u spotu smo morali vući sa sobom čitav dan. Scene su snimane na planini Bjelašnici, tako da je to podrazumijevalo par nepristupačnih lokacija (barem za automobil). Na livadi na kojoj smo snimali scenu sa stolicom ugledao sam jedan stari VW i ne znam ni sam zašto, zaključio da se i mi isto tako možemo spustiti autom i postaviti fotelju. Spustili se jesmo, snimili takođe, ali je u povratku malo nedostajalo da lijepo uništimo automobil i skotrljamo se. Zaključak: Nikada ne mislite da vaš automobil može tamo gdje Golf 2 i Passat „lubeničar“ mogu!“, ispričali su za Jelen Music Show anegdote sa snimanja članovi benda Soph.

Jedan od problema je bio, pričaju nam detalje sa snimanja pjesme, i taj balon koji je trebao da svijetli i daje utisak mjeseca.

„Upalili smo led lampicu u njemu, ali kako smo ga mogli samo jednom naduvati dok smo još bili u gradu, ta lampica se istrošila i prije nego smo došli na planinu. Sreća pa smo u postprodukciji imali Čavkić Irnesa koji je dodao malo magije i sve ovo učinio vizuelno jako lijepim, kazali su ovi talentovani muzičari.

 

 

Možda će vam se svidjeti i ovo...