Jelen pivo
Header

Emir & Frozen Camels

15994916_10154047030775755_6096849972399137544_o

Osnivač benda Emir & Frozen Camels, Emir Bukovica gitaru je počeo svirati na poticaj starijeg brata, također gitariste, kad je imao 11 godina. Prvi bend sa imenom Metro, prva svirka, prvi demo snimci i sve prvo se desilo se još u “bivšoj” Jugoslaviji. U to doba Emir je, pored pisanja svojih pjesama, već i sarađivao sa tada popularnim muzičarima i bendovima ex Jugoslavije. Svojim kompozitorskim talentom sudjelovao je i doprinjeo uspjehu više bendova tadašnje “sarajevske škole”. Sarađivao je i na nekoliko alternativnijih muzičkih projekata, kao i na albumu tada popularne ženske pop rock grupe Cacadou Look.

Krajem 1993. godine Emir se odselio u SAD, gdje je završio školovanje i počino s radom na nekoliko muzičkih projekata. Ostvarujući svoj “američki san” imao je čast i sreću da se upozna i svira sa nekoliko važnih i poznatih imena američke, ali i svjetske muzičke scene. S jednim od njih, američkim blueserom Dannyem Shepardom, postao je veliki prijatelj i sarađivao na više muzičkih projekata. Shepard je potom postao i glavni “krivac” za ideju snimanja CD-a s Emirovim originalnim pjesmama.

Konačno, 1998. godine u Fort Myersu, na Floridi (SAD), Emir Bukovica je osnivao svoj rock bend Emir & Frozen Camels (EFC), te postao njegov lider i autor većine pjesama benda. Osim Emira članove prve postave EFC benda su činili Amerikanci i već etablirani muzičari Cliff Williams, basista legendarnih AC/DC, bubnjar Darrell Nutt i spomenuti Danny Shepard.

Već 1999. EFC su snimili svoj prvi album San. Nakon potpisivanja diskografskog ugovora sa evropskom diskografskom kućom Dallas Records EFC je promijenio svoje glavno sjedište na područje bivše Jugoslavije. Emir je potom formirao balkansku postavu “smrznutih kamila”. Od tada EFC postaje specifičan bend i zbog svoje dvije postave, američke i domaće.

Emir & Frozen Camels (EFC) je od tada jedna od medijima i publici najintrigantnijih muzičkih pojava u našem regionu. Razlog tome je prije svega njihova kvalitetna muzika, veliki broj hitova sa dosadašnja 3 albuma (San, Znam i No pasaran), ali i njihov CV, kakvog je teško naći na ovim prostorima.

EFC je od svog osnivanja ostvario muzičku saradnju sa mnogim svjetskim zvijezdama (spomenuti Cliff Williams iz AC/DC, US blueser Danny Shepard, Darrell Nutt, zatim Lenny Kravitz, Elliott Randall, španski rocker Alberto Ceballos i dr.), ali i zvijezdama iz našeg regiona (Rambo Amadeus, Djule Van Gogh, El Bahattee, Elvis J. Kurtović, itd.). Ime EFC benda se našlo u službenoj biografiji legendarnog AC/DC benda (“Let there be rock”), a EFC je svakako i jedan od najnagrađivanijih rock bendova u našem regionu.

Članovi grupe Emir & Frozen Camels su:
Emir Bukovica – kompozitor/vokal/gitara
Adnan Muratović – bas gitara
Damir Bajraktarević – gitara
Jasmin Bešlija – bubnjevi
Sanin Imamović – gitara

 

Videos