Jelen pivo
Header

“Let” spoj zajedničkog bunta Sassje i The Synergy

Na BiH muzičku scenu stiže fenomenalno osvježenje protkano sjajnim muzičkim energijama. Riječ je o tuzlanskim umjetnicima Sassja i bend The Synergy, koji su zajedničkim porivom za bunt, ali i za predan autorski rad iznjedrili zajedničku numeru “Let”. Kako je došlo do zajedničke saradnje i šta zapravo predstavljaju spot i pjesma za numeru “Let”, otkriva nam bend The Synergy, uz premijeru novog singla, upravo na Jelen Music Show!

JMS: Pjesma „Let“ koju ste radili u saradnji sa Sassjom je pred nama. Možete li nam otkriti kako se rodila ideja za ovu pjesmu i opisati sam proces nastanka, te šta vas je insprisalo na tom putu?

The Synergy: Kao i svaki bend, konstantno nešto stvaramo i uvijek imamo nekih ideja, riffova na kojima radimo. Sassji smo poslali dvije pjesme na kojima smo radili i prepustili smo joj da izabere onu koja njenom stilu više odgovara. Sassja i Ed, pjevač benda, su napisali tekst za pjesmu. Kompletan taj proces zna da potraje i velika je razlika između pilota i finalne verzije koju sada slušate, kako u muzičkom i aranžmanskom tako i u tekstualnom dijelu. U svom opusu autorskih pjesama imamo tekstove i na našem i na engleskom jeziku, tako da je nama sasvim prirodno što je dijelom pjesma i na engleskom jeziku.

JMS: Kako je uopšte došlo do saradnje sa Sassjom? Kakva je bila zajednička energija dok ste radili na muzici, ali i svemu drugom, te koliko to zapravo vama znači, a kada je u pitanju podsticaj za karijeru i autorski rad?

The Synergy: Ideja je došla od Sassje, ona je inicirala saradnju. Zajedno smo nastupali na festivalu Kaleidoskop u Tuzli 2017. godine i njoj se svidjelo ono što mi radimo. Tako je sve nekako počelo. Nekoliko članova našeg benda se zna sa Sassjom već godinama, i prije nego je postala Sassja. Simpatična anegdota u cijeloj priči jeste da su Sassja i Tana, gitarista u bendu, rođeni isti dan, iste godine i pri tome su još zajedno išli i u školu.

Sassja je brend, bez sumnje. Ona je dosta toga postigla svojim radom i s pravom je neizbježan dio regionalne muzičke scene. S tim u vezi, logično je da je nama imponovalo što je ona nas kontaktirala da sarađujemo, jer je to i za nas način da se još bolje i kvalitetnije predstavimo široj publici. Ne sumnjamo da će se dijelu njenih fanova svidjeti naš stil, ali takođe i našim fanovima njen. Ovakve saradnje posvećenih muzičara mogu samo biti win-win situacija za sve.

Bez obzira što su nam muzički pravci različiti, ono što naš taj neki alternativni rock i Sassjin hip-hop imaju u korijenima zajedničko jeste bunt. I da su to muzički pravci koji su puni energije, uglavnom negativne koja se nakuplja pod uticajem okruženja u kojem živimo. A mi u BiH toga imamo u izobilju i inspiracije za ispoljavanje negativne energije ne manjka, ali to je priča za neki drugi intervju.

JMS: Pjesmu prati i interesantan video spot. Možete li nam reći da li tematika pjesme prati i spot i otkriti kakva je atmosfera vladala na snimanju?

The Synergy: Nismo htjeli da pravimo tematski spot koji će pratiti tekst. S jedne strane što to ne mora biti, jer video spot dozvoljava da se izrazimo i na drugačiji način. S druge, to bi onda sigurno tražilo mnogo veću i skuplju produkciju, a mi smo kompletan projekat isfinansirali iz svog džepa, sponzore niti smo tražili niti smo htjeli. I na to smo ponosni. Ono što jesmo htjeli je da energiju koja je vladala za vrijeme snimanja u studiju i tokom proba prenesemo u spot, i to je itekako očito. U tome su nam pomogli momci iz „Level Media“, koji su režirali i miksali spot. Kako vidite na spotu, ako izuzmemo svu pirotehniku, tako je izgledalo na probama. Nama su probe izgledale kao da izvodimo pjesmu pred hiljadama fanova. I kada smo završili snimanje spota, zajednički komentar svih je bio: „Kad je već sva oprema tu, hajmo organizovati svirku“. Tako mi svi doživljavamo ovo, jer nama muzika toliko znači.

JMS: Da li se još nešto krčka u vašoj muzičkoj kuhinji, a kada je u pitanju autorski rad benda?

The Synergy: Uvijek, to nikada ne staje. Muzičar, ili bilo kakav umjetnik, ne prestaje stvarati. Iako smo tek sada polako počeli da se ozbiljnije predstavljamo široj publici, mi ipak već duži niz godina radimo. Početkom godine smo izdali svoj prvi singl/spot za pjesmu „Ne Ostavljaj Me“ koja je fino primljena od strane publike i našla se na mnogim top listama. Mislimo da je još uvijek i na vašoj top listi, što nama mnogo znači. Nebitno je na kojem je ona mjestu, jer to je više stvar ukusa, ali je važno da je dostupna da je posluša svako ko je voljan da čuje nešto novo, drugačije. Sada ide sezona klupskih svirki, pa se nadamo što većem broju nastupa. Jer, to je ipak ono što najviše volimo, da sviramo uživo. Mi već u planu imamo sljedeći naš singl i polako radimo na tome, ali jedno po jedno. Sada smo posvećeni pjesmi „Let“, jer ova pjesma stvarno zaslužuje pažnju.

JMS: Koliko je projekat kakav je Jelen Music Show značajan za bendove u BiH koji se isključivo bave stvaranjem autorske muzike?

The Synergy: Iskreno, voljeli bismo da samo i postoje takvi projekti. Na žalost, vi ste rijedak slučaj. Ako uzmemo na primjer bukiranje svirki za bend kao što je The Synergy, mi smo u dosta podređenom polažaju, kao autorski bend. Iako smo svjesni da ništa ne može na silu niti preko noći, poražavajuća je činjenica da je nama mnogo teže ugovoriti svirku nego bendovima koji sviraju samo obrade, tezgu, ili tribute bendovi koji su uzeli pravog zamaha u zadnje vrijeme. Da nas neko ne razumije pogrešno, mi obožavamo svirati pjesme bendova koji su uticali na nas i uvijek ćemo u svom repertoaru imati pokoju obradu, ali srž našeg rada i uživo nastupa jeste autorski rad.

JMS: Kada biste imali tu mogućnost, šta je to što biste promijenili na BiH muzičkoj sceni, a da ide u korist muzičara?

The Synergy: Koliko prostora imamo, jer bi odgovor na ovo mogao da potraje? J Mi smo u srži rokeri, iako je to sada dosta širok pojam. Na nas je najviše uticala muzika 90-ih, ponajviše grunge scena i to se osjeti u našoj muzici, i toga se ne stidimo, nego čak ponosno i ističemo. Na njih je uticala muzika 70-ih i 80-ih…na ove muzika 50-ih, 60-ih i tako unazad do u nedogled. Ko utiče sada na ovu generaciju milenijala? Turbo-folk? Muzički talent show-ovi? Reality programi i sapunice? Nas je, iskreno, sramota te činjenice. To je ponižavajuće, jer ništa od toga ove naraštaje ne inspiriše kreativno.

Vrijeme i prostor u kojem živimo zadnjih 20+ godina, na žalost, je uzročnik toga. U neka bolja vremena, i mnogi to znaju, postojao je porez na kić i šund. Radio i TV stanice su imale muzičke kritičare. To je bio poziv, funkcija. To nisu bili ljudi koji kao slušaju muziku više nego drugi, pa će oni da odlučuju šta će se puštati. Ne, to su znali biti obrazovani muzikolozi, akademici, neko ko je s pravom mogao reći: Ovo ne ide u eter, ovo nije kvalitetno, ovo nije kreativno.

A sada? S jedne strane njih više nema, i jedino je važno imati vezu na radio ili TV stanici da bi se pjesma puštala. S druge strane Internet revolucija je preko noći promijenila  muzičku industriju. Ne odlučuje kvalitet pjesme šta je dobro, nego broj lajkova, klikova i koliko se uložilo na Facebook ili Youtube reklamu. Nama samo preostaje da budemo svjesni kako sada stvari stoje i da se prilagodimo tome. Ne moramo se složiti s time, ali ih možda bendovi kao The Synergy ili Sassja vremenom pobijede u njihovoj igri.

Uživajte u novom singlu The Synergy i Sassje – “Let”!

AUTORKA: Mirna Dušanić

Možda će vam se svidjeti i ovo...