Jelen pivo
Header

Gdje mi je glava

Činčila    41

Sarajevski alternativni bend Činčila je objavio svoj novi video spot “Gdje mi je glava”, pod etiketom izdavačke kuće Lampshade Media. Tema pjesme se bavi savremenim čovjekom i njegovom potragom za duhovnom transformacijom. Pjesma postavlja univerzalno pitanje, “Gdje nam je glava”, što se metaforički odnosi na to, jesmo li uopšte svjesni sebe, svojih djela i okruženja u kojem živimo.

Stihovi: “Gdje mi je glava, ko u njoj spava i ko je upravlja”, upućuju na lično preispitivanje, da li uopšte imamo kontrolu nad sopstvenim mislima i djelima, budući da živimo u sistemu koji nameće svoje vrijednosti, oblikuje stil života, pa time i svijest čovjeka.

Pjesmu nadopunjava i karakterističan video spot, koji prikazuje individualca koji putuje iz urbane u prirodnu sredinu, te se tokom svog putovanja zaustavlja unutar devastiranih prostora, koji su refleksija mračne prošlosti ovog podneblja. On ih napušta i kreće se ka prirodnom staništu, što simbolizira pročišćenje i pronalazak duhovnog mira.

“Došli smo do momenta u kojem je čovjek na ivici vlastite egzistencije, živjeli smo “bez glave”, osnovne prirodne principe. Nadam se da će čovječanstvo nakon ove krize krenuti u pravom smijeru”, izjavio je frontmen benda Vanja Solaković.

Snimanje spota i režiju potpisuje Romano Kuduzović, dok je CGI composting radio Admir Šljivnjak.

Mix i mastering je radio Haris Saračević, a zvuk je snimao Kemal Sulejmanović.

Možda će vam se svidjeti i ovo...