Jelen pivo
Header

Gloam

Raneberg    23

Raneberg je umjetničko ime Davida Grebenara, muzičara, instrumentaliste, kompozitora i tekstopisca te producenta iz Viteza, BiH.

Svirajući različite instrumente i razvijajući se u različitim muzičkim stilovima, neopterećen žanrom, Raneberg počinje svoj autorski rad te u oktobru 2022. godine izdaje svoj prvi singl elektronske muzike kojim najavljuje svoj prvi album.

Gloam je prvi singl u premijernom muzičkom projektu Raneberga.

Kombinujući moderan muzički pristup s retro instrumentima kao što su različiti sintisajzeri i klasičnim klavirskim harmonijama i gitarskim melodijama, Raneberg unosi svježi zvuk i ambijentalni ton u pjesmu. Stihovi su na engleskom jeziku, a govore o “Interstellar” priči o ljubavi, prostor-vremenu i neizbježnom putovanju lika iz priče, a sve to upotpunjeno je kratkim video spotom kreiranim u strip stilu.

Raneberg, tekstopisac i kompozitor pjesme ističe neke od uticaja na pjesmu, a to su Pink Floyd, Jean-Michelle Jarre, Daft Punk, Lost Frequencies u smislu stila, ambijenta, harmonija i aranžmana te “Interstellar” Christophera Nolana u pogledu ideje priče.

Raneberg (David Grebenar) je autor teksta i kompozitor pjesme te je snimio sve instrumente u pjesmi kao i lead i back vokale.  Za proces snimanja, editovanja i miksanja odgovoran je Ivan Dujmović (EBNER), muzički producent, kompozitor i profesor muzike, a za proces masteringa i finalizaciju pjesme Frank Arkwrtight (Coldplay, The Smiths, ABBA, Radiohead, Elton) John, Joy Division, Blur, Oasis…), master inženjer u Abbey Road Studios, London te jedan od najtraženijih mastering inžinjera u muzičkoj industriji uopšte.

Muzički spot rađen je pod Creative Commons licencom, a montirao ga je Toni Matej Radoš.

Možda će vam se svidjeti i ovo...