Jelen pivo
Header

Kontrast

B-TON    29

Rep scena u Banjaluci je itekako živa, a nova pesma i spot nam stižu od trojca “B-TON”, koji su nedavno objavili svoju prvu autorsku pjesmu i spot za numeru “Kontrast”.

B-TON rep grupu čine tri MC-ja: Rade Bogojević Bogi, Danilo Segić Danza i Neven Babić. Momci su za Jelen Music Show otkrili kako su se okupili, šta krčkaju u svojim kreativnim kuhinjama, te kakvo im je mišljenje o BiH muzičkoj sceni.

“Grupa postoji godinu dana. Njena preteča je bio rep sastav “Marka i po”. Bogi i Danza su ranije radili na svojim singlovima i projktima. Danza je 2016. godine objavio EP projekat sa šest pjesama pod nazivom “Prije svega”, dok je Bogi radio samo singl projekte sa mnogim MC-jevima iz Banjaluke. Između ostalog on je autor pjesme “Klinac iz Geta” zajedno sa pokojnim Davidom Dragičevićem. Inače pjesma je postala himna na Banjalučkim ulicama”, priča nam ovaj trojac.

Najzapaženiji projekat u kome su učestvovali je “BL Reprezent” koju je grupa banjalučkih repera “BLokada” objavila 2013. godine.

B-TON je u aprilu ove godine objavio svoj prvi singl i spot za pjesmu ”Kontrast”. Na spotu kao i gost u pjesmi se pojavljuje banjalučki reper Bula Adriano, koji potpisuje montažu spota. Za snimanje spota je zaslužan student prve godine Akademije umjetnosti u Banjaluci, Milan Bajić.

“Ovaj spot i singl su ujedno i najava mixtape-a koji bi trebalo da izdamo do kraja 2018. godine. Tekstove pišemo sami, kao i muziku, za koju nam ponekad kao pomoć uskoče prijatelji koji se bave muzikom iz iste branše kao i mi”, kažu momci.

Kada je u pitanju bavljenje rep muzikom na našim prostorima, njihovo mišljenje je da s obzirom na dostupnost tehnologije, a samim tim i software-a potrebnih za produkciju i snimanje muzike relativno je lako baviti se rep muzikom, ali naravno nije se tako lako isticati i biti originalan u moru drugih izvođača.

“Imajući u vidu da smo na još na početku, stalnu publiku koja prati naš rad čini naš uži krug ljudi, kao i poznanici i određeni broj građana Banjaluke koji su vremenom prepoznali naš kvalitet. Do šire publike planiramo doći kroz projekte na kojima radimo, nastupima i putem društvenih mreža”, kažu iz grupe B-TON.

U Banjaluci, ističu oni, postoji mnogo prostora u kojima bi se mogli ostvariti kvalitetni nastupi koji bi kupili publiku, međutim na tim mjestima do sada nije bila posvećena pažnja izvođačima iz žanra muzike kojim se oni bave, “osim nekoliko velikih imena regionalne scene koja se stalno ponavljaju”.

Prema njihovom mišljenju, problem BiH mzičke scene je nedostatak nastupa domaćih izvođača koji se bave autorskom muzikom.

“Stanjem muzičke scene u BiH smo generalno zadovoljni i sviđa nam se rad mnogih muzičara, ali nedostatak nastupa tih izvođača širom države i regiona ne dozvoljava sceni da u potpunosti zaživi. Ti problemi su još više izraženi u našem žanru muzike, naročito zbog mnogih stereotipa koji se povezuju sa istim”, smatraju ovi muzičari.

U budućnosti planiraju da otvore svoj muzički studio, izdavanje solo projekata svih članova grupe pored zajedničkih, kao i što više nastupa u gradu i regionu.

“Nastupi na festivalima su nam definitivno cilj, ali sve zavisi od toga do kolike ćemo publike doći u narednom periodu i koliko će organizatori tih festivala obratiti pažnju na naš rad. Saradnja sa drugim muzičarima nam je takođe prioritet, prije svega sa rep izvođačima, ali zainteresovani smo i za rad sa kvalitetnim muzičarima van našeg žanra”, najavljuju za kraj ambiciozni muzičari iz grupe B-TON.

Možda će vam se svidjeti i ovo...