Jelen pivo
Header

Mirakula Fantastika

Kultur Shock    68

Drugi dio „Drama“ EP-a benda Kultur Shock, pjesma „Mirakula Fantastika“ zaokružuje dvije numere u jednu cjelinu.
Nakon „Refugee Songa“, nova pjesma govori o snu ili o lažnoj ljubavi koja bježi od stvarnosti u kojoj zdrav razum ne može pronaći svoje utočište.

„Pjesma „Mirakula Fantastika“ je sve ono što želite da vam se desi i čemu se nadate da se potajno može ponoviti“, istakli su članovi ovog kultunog benda.

Kultur Shock preko dvije decenije upozorava, ukazuje i predviđa probleme koji nas tek kasnije zadese. Možda bi sve bilo bolje kada bi ljudi na vrijeme otvorili oči i uspjeli zadržati nešto o čemu poslije moraju da sanjaju, te da u tom snu nađu utočište koje su prethodno mogli izgraditi.

„Izgleda da su se naša pretkazanja desila. Kada smo prije deset godina napisali pjesmu „Build the Wall“, izgleda da nas je Trump „poslušao“, a mi smo samo htjeli da ukažemo na problem netolerancije. Definitivno mi više ne pada na pamet da pišem pjesme o upotrebi nuklearnog naoružanja, možda opet čuje neko ko ne treba. Nazovite to kako hoćete, naučnom fantastikom, bajkom, ali je vrijeme da i ja proreknem lijepu budućnost, možda se i to ispuni“, izjavio je Srđan Jevđević, frontmen benda Kultur Shock.

Bend koji već dvije decenije korača težim putem, ne praveći kompromise i ne podilazeći prosjeku, već sizifovski pokazuje gdje je ta staza manjine kojom bi svi trebali koračati, osloboditi um i gledati kosmopolitski, kako ne bi ponovo završili u tamnom vilajetu.

Ovog ljeta su na turneji u sklopu koje posjećuju mnoge gradove Balkana.

Možda će vam se svidjeti i ovo...