Jelen pivo
Header

Podočnjaci

Srklet    25

Bend Srklet je predstavio “Podočnjake” – prvi singl sa predstojećeg albuma Pola marke za put u vremenskoj mašini. Riječ je o prvom studijskom albumu ovog mladog sarajevskog rock benda.

Videospot za ovu pjesmu koji je realizovala ekipa predvođena redateljicom Koštanom Džinić Mulović, a čine je još snimatelj Anes Asotić i montažer Alen Mulović, sniman je na lokacijama u Sarajevu. U videospotu pratimo Andreja od ustajanja do vraćanja u krevet kroz njegovu šetnju pustim sarajevskim ulicama. Andrej u rukama nosi simbolično ogledalo u kojem se kao imaginarne slike iz prošlosti pojavljuju i ostali članovi benda.

Sa medicinskog aspekta podočnjaci predstavljaju prvi signal kojim nam organizam želi ukazati na neku promjenu ili nedostatak. Tako i pjesma Podočnjaci govori o našim unutrašnjim signalima, ali i onim koje svi mi kao pojedinci ili društvo u cjelini svakodnevno dobijamo. Najčešće te signale zanemarujemo i suočavamo se sa posljedicama”, poručuje Srklet.

Videospot i tekst pjesme karaktešu poruke generacije kojoj pripadaju članovi Srkleta, a najaktuelnija je vezana za izolaciju uzrokovanu pandemijom, iskazana kroz puste sarajevske ulice, zaključana vrata i stih “…ja bi’ da se družim, a ne da budem sam…” .

Podočnjaci su jedna od trinaest pjesama sa albuma Pola marke za put u vremenskoj mašini. Album je sniman tokom augusta u Beogradu u studiju Fleksibilna Logika sa producentom Nemanjom Jevtićem, a miksan u studiju Srklet u Sarajevu. Promocija albuma je planirana tokom mjeseca decembra putem online platformi.

Bend Srklet postoji od 2019. godine a čine ga sarajevski gimnazijalci Andrej Rudan (vokal), Ivan Krajtmajer (bubnjevi), Mladen Maroje Dolić (gitara), Faruk Tufo (gitara) i Omar Karavdić (bas). Članovi benda su inspirisani raznovrsnim katalogom domaće i strane muzike te iako je bend baziran u rock formatu, kroz autorsko stvaralaštvo inkorporiraju elemente funka, punka, bluesa, jazza i psihodelije u specifičnu fuziju zvuka koja čini Srklet.

Teme koje bend predstavlja u svojim pjesmama govore mladoj generaciji koja monotonim pogledom na svoje okruženje.

Možda će vam se svidjeti i ovo...